Saffransdoftande fisk- och skaldjurssopp

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssopp

Såhär på hösten fryser jag mest hela tiden. Jag vill dricka varmt, ha varma tofflor och vira in mig i filtar. Och göra varma soppor! En saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa är perfekt som huvudrätt, och om det går så är det gott med en bit bröd till. Det går även att servera soppan som förrätt.

Räkbuljongen

Det är i detta recept som räkbuljongen trädde in i vårt liv. Från att från början bara gjort buljongen när vi gjort soppan så har vi utökat till att använda den när vi gör olika former av fiskrätter!

Fisk med sås

Räkbuljongen är nyckeln för att göra sås att täcka fisk med! Vi gör en asiatisk fisk med smak av ingefära och koriander, men också en fisk med dill- och citronsås. Grunden till såsen är den samma och baseras på kokosmjölk och tapiokamjöl.

Vilken fisk?

Smakrika såser gör att även rätt “trist” fisk, som därmed också är rätt billig, kan bli till en bra middag. Vi väljer rätt ofta det som vi skämtsamt (och på inköpslistan) kallar kubfisk – pollock från coop x-tra. Genom att täcka fisken i sås med mycket smak och tillaga den i en fuktig miljö så blir det riktigt gott!

Men så klart går det att använda vilken fisk som helst! Vi har ofta blandat lax och torsk som det står i receptet.

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa

Att bjuda på mat kan ibland vara svårt när man inte äter “vanliga” kryddor. Men vår saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa är fylld av smaker från buljongen, från saffran och grönsaker som fänkål vilket gör att ingen verkar sakna andra kryddor! När vi bjuder gäster så brukar jag satsa på finare fisk än pollock, och komplettera med ett trevligt bröd till de som vill ha.

Alla vi har bjudit soppan på har tyckt att den har varit supergod! Och vi återkommer till den om och om igen!

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa

En soppa med många steg, men där mycket går att förbereda så att den går att göra en vardagskväll.
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 45 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Räkskalsbuljong

  • 500 g räkor med skal
  • 1 msk kokosolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin alkoholen kokar bort under tillagningen
  • 2,5 dl vatten

Soppa

  • 500 g fisk gärna lax och/eller torsk
  • 2,5 dl vatten
  • 300 g sötpotatis
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot stor
  • 1/2 st fänkål
  • 1 tsk olivolja
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 msk timjan
  • 250 ml kokosmjölk vi använder garant
  • salt

Instruktioner
 

  • Samma morgon eller kvällen innan, om räkor och fisk är fryst, ta fram och lägg i kylskåpet.
  • Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen. Finhacka vitlöken. Fräs räkskalen i kokosolja i en kastrull i 2 minuter. Ha i vitlök. Fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och vattn och låt koka i 5 minuter. Ställ räkfonden åt sidan.
  • Skala sötpotatisen och skär i kuber. Skala moroten och skär i sneda skivor. Skala och tärna den gula löken. Strimla fänkålen.
  • Skär fisken i kuber 2x2 cm. Strö över salt.
  • Ta fram en gryta. Fräs grönsaker och sötpotatis i olivolja, saffran och timjan i grytan. Häll i rökfonden genom en sil i grytan.
  • Häll i resten av vattnet. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll i kokosgrädden och låt sjuda vidare tills potatisen är mjuk.
  • Lägg ner fiskbitarna och stäng av plattan, alternativt dra kastrullen av plattan. Låt stå med locket på i ca 10 minuter tills fisken är klar.
  • Lägg räkorna i djupa tallrikar. Häll över fiskgrytan.

Anteckning

Receptet är inspirerat av ett recept i MerSmak. Recept på nomatosås finns här.


Lämna en kommentar