Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa

Såhär på hösten fryser jag mest hela tiden. Jag vill dricka varmt, ha varma tofflor och vira in mig i filtar mest hela tiden. Och göra varma soppor!

Den här soppan funkar finfint som huvudrätt, om det går så är det gott med en bit bröd till. Det går även att servera soppan som förrätt.

Skriv ut recept
Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa
En soppa med många steg, men där mycket går att förbereda så att den går att göra en vardagskväll.
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Samma morgon eller kvällen innan, om räkor och fisk är fryst, ta fram och lägg i kylskåpet.
  2. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen. Finhacka vitlöken. Fräs räkskalen i kokosolja i en kastrull i 2 minuter. Ha i nomatosås och vitlök. Fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka i 5 minuter. Ställ räkfonden åt sidan.
  3. Skala sötpotatisen och skär i kuber. Skala moroten och skär i sneda skivor. Skala och tärna den gula löken. Strimla fänkålen.
  4. Skär fisken i kuber 2x2 cm. Strö över salt.
  5. Ta fram en gryta. Fräs grönsaker och sötpotatis i olivolja, saffran och timjan i grytan. Häll i rökfonden genom en sil i grytan.
  6. Häll i resten av vattnet. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll i kokosgrädden och låt sjuda vidare tills potatisen är mjuk.
  7. Lägg ner fiskbitarna och stäng av plattan, alternativt dra kastrullen av plattan. Låt stå med locket på i ca 10 minuter tills fisken är klar.
  8. Lägg räkorna i djupa tallrikar. Häll över fiskgrytan.
Receptanteckningar

Receptet är inspirerat av ett recept i MerSmak.

Recept på nomatosås finns här.

Dela det här receptet


Lämna en kommentar