Bearnaisesås paleo way
Att introducera ägg har varit en fantastisk upplevelse. Att kunna göra sås till kött är ett privilegium jag inte lagt märke till innan. Och nu har ett recept på bearnaise skapats! Receptet är mjölkfritt och paleo!
Bearnaisesås
Ingredienser
- 4 st äggulor
- 1 st schalottenlök
- 150 g kokosolja ej smakneutral
- 1 kruka dragon
- 4 msk vitvinsvinäger
- 4 msk vatten
- 1 msk persilja, hackad
- salt
Instruktioner
- Koka upp vatten, fyll blendern (det är avgörande att blendern är av glas). Låt stå under tiden du förbereder.
- Separera äggulorna från vitan (äggvitan kan du spara till annat). Lägg gulorna i en skål.
- Hacka schalottenlöken grovt.
- Repa dragonen. Lägg en tredjedel åt sidan, den ska användas senare.
- Väg upp kokosolja i en liten kastrull. Var inte orolig över att använda icke smakneutral kokosolja. Syran i vinägern neutraliserar kokossmaken.
- Blanda 2/3 av dragonen, persiljan, schalottenlöken, vinägern och vattnet. Reducera ner vinägerblandningen till en dryg 1/2 dl är kvar.
- Samtidigt som vinägerblandningen reduceras ner, smält kokosoljan och låt den bli riktigt varm. Är kokosoljan inte tillräckligt varm blir såsen lös.
- Töm blendern och torka ur den noggrant. Det är viktigt att blendern är torr.
- Sila av vätskan och mät upp 1/2 dl. Häll vinägerblandningen i blendern och tillsätt äggulorna. Mixa samman blandningen.
- Låt blendern gå på lägsta hastigheten samtidigt som du tillsätter kokosoljan i en tunn stråle i vinägerblandningen. Det är viktigt att du mixar hela tiden.
- Salta efter tycke och smak. Saltet lyfter smaken. Salta gärna i omgångar där du mixar innan du smakar av.
- Tillsätts den sista tredjedelen av dragonen och mixa tills dragonbladen fått önskad storlek.
- Låt stå i blendern fram till servering så hålls såsen varm. Dock inte mer än tio minuter.