Bœuf bourguignon – AIP, paleo, glutenfritt, mjölkfritt

Bœuf bourguignon –  AIP, paleo, glutenfritt, mjölkfritt

Bœuf bourguignon, eller burgundisk köttgryta, tycker jag är en perfekt söndagsmiddag. Denna boeuf bourguignon är AIP och paleo och därmed även glutenfri och mjölkfri. Jag äter den gärna med mos eller risad blomkål. Bœuf bourguignon ses som en klassisk fransk rätt. Den har sina anor först i mitten av 1800-talet, den blev populär under mitten av 1900-talet och ses idag som en burgundisk specialitet.

Instantpot

Vi köpte en Instantpot som en present till oss själva i december. Jag hade spanat på Instantpots sedan jag började med AIP. Eftersom många av recepten från USA är beroende av just en Instantpot. Den har öppnat en helt ny värld, och internet är fullt att roliga recept!

En viktig del i AIP är benbuljong. Benbuljong tar runt 24 timmar att göra på spisen. Att göra den i Instanpoten minskar tiden drastiskt, och tar under två och en halv timme. Jag tycker att det luktar också rätt mycket när man kokar benbuljong, och inte speciellt gott. Instantpoten gör så att doften inte sprids på samma sätt, även om lite av lukten tenderar att stanna i gummiringen.

Instantpoten är också bra för att snabbt kunna göra hel kyckling, pulled beef och andra kötträtter då man använder den som en pressure cooker. Men den går också att använda som slow cooker och att göra yoghurt i.

Mer grönsaker

boeuf bourguignon AIP paleo

I min resa mot paleo är en stor del att få in mycket mer grönsaker i vardagsmaten. Inom AIP så är målet 9 cups om dagen (okokt), och det blir rätt så mycket grönsaker. Det gboeuf bourguignonör i sin tur att köttet tar allt mindre plats. Denna boeuf bourguignon har en stor andel grönsaker vilket är bra för alla och en del av riktlinjerna för AIP och paleo.

Jag har svårt att äta bönor och linser, och inte heller soja, och jag har därmed svårt att vara vegetarian, men det går att göra mycket med uppdelningen av animalier vs grönsker och vegetabiliska proteiner på tallriken.

En tallrik med bœuf bourguignon på sättet jag gör den ser ut som en vanlig gryta med mos. Men ungefär hälften av ingredienserna i grytan är från växtriket. En boeuf bourguignon som är paleo och AIP ger tillfredsställen av en köttgryta samtidigt som den gör att jag äter massor av grönt. Genom att dryga ut rätter med grönsaker är det möjligt att få i sig alla grönsaker som behövs över en dag, samtidigt som man tar miljöansvar och äta grönare.

Bœuf bourguignon

En köttgryta med stor andel grönsaker som i detta recept är för tillagning instantpot, men med alternativ för tillagning i gryta på spisen.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 minute
Total tid 1 timme 11 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 400-450 g kött i grytbitar
  • 1-2 msk olivolja
  • 6 skivor sidfläsk
  • 125 g stjälkselleri 3 stycken stjälkar
  • 240 g rotselleri
  • 190 g morötter 3 stycken små
  • 3 st små gula lökar ca 100 g
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 300 g champinjoner
  • 1-2 msk vatten (vid behov)
  • 2,4 dl buljong gärna benbuljong
  • 3,5 dl rött vin
  • 0,5 dl persilja, hackad färsk eller fryst
  • 1 kvist timjan går att ersätta med torkad, ca 1 msk
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

Förberedelser

  • Pudra köttet med tapiokamjöl och blanda så att köttet täcks.
  • Skiva sidfläsket i centimeterstora bitar.
  • Hacka morot, kålrot, selleri och lök i bitar. Dela svamparna i "klyftor". Lägg åt sidan. Skala vitlöken och krossa den.

För Instantpot

  • Sätt Instantpoten på sauté och häll i olivolja så att det täcker botten, bryn köttet så att det får stekyta på alla sidor. Ta ur köttet ur Instantpoten och lägg åt sidan. Skrapa botten på Instantpoten med en träslev så att det inte bränner fast och smakerna istället blir i grytan, om det sitter hårt ha i 1-2 msk vatten och skrapa.
  • Stek löken och vitlöken i ett par minuter. Ha sedan i sidfläsket och stek tills fläsket är brynt.
  • Häll i buljongen och skrapa återigen botten.
  • Ha i alla grönsaker och svampen.
  • Häll i vin och kryddor, lägg också i det brynta köttet, rör om ordentligt.
  • Sätt på locket. Sätt ventilen på seal. Ställ in Instantpoten på preassure cook och 35 minuter.
  • När Instantpoten är klar gör en release efter 10 minuter eller vänta tills ventilen går ner av sig själv.

För tillagning på spis

  • Häll olja i botten av en tjockbottnad gryta. Bryn köttet så att det får stekyta på alla sidor. Ta ur köttet ur grytan och lägg åt sidan.
  • Stek löken och vitlöken i ett par minuter. Ha sedan i sidfläsket och stek tills fläsket är brynt.
  • Häll i buljongen och morötter, stjälkselleri och rotselleri. Ha sedan i vinet och kryddorna.
  • Koka upp och låt sjuda i 1 timme.
  • Ha i svampen och smaka av, låt sjuda ytterligare en halvimme.
Keyword instantpot


Lämna en kommentar