En tur till apoteket

En tur till apoteket

Har fyllt på mitt medicinförråd. Vilket gör att kontot numera är klart mycket mindre fyllt. Det finns så många saker med mediciner som gör mig förtvivlad, arg, konfunderad och trött.

  • Jag har betalat 1548 :- för mediciner. Det är mycket pengar för de allra flesta. För en student med studiemedel på 9004 :- i månaden är det en väldigt stor utgift. Rent krasst kan det stå emellan att ta mediciner som gör mig någorlunda frisk på lång sikt eller att köpa mat. Varje år innan jag kommer upp i högkostnadsskyddet så får jag samma känsla av fattigdom och hjälplöshet.
  • Att det finns en mängd olika apoteksföretag gör inte något för mig som patient. Mina receptbelagda mediciner kostar samma 1548:- på apoteket ab och alla andra apotek. Jag kan inte välja att köpa eller inte köpa medicinerna, priset är samma oavsett återförsäljare och subventionen skiljer sig inte åt.
  • Denna gång hade jag nästan full pott. Det var bara en ask som jag inte kunde köpa vid detta tillfälle och det var ingen panik. Så jag har tid att vänta tre dagar. Så är inte alltid fallet och då måste jag som patient springa runt mellan olika apoteksföretag för att undersöka om de har medicinen jag behöver.

Att vara kroniskt sjuk är i kontakten med apotek och sjukvård
Dyrt
Fyllt med hjälplöshet
Krångligt
Fyllt med meningslös valfrihet
Stressande
En prioriteringsfråga

Att vara sjuk är inget val. Att vara sjuk är inget som går att påverka. Att vara sjuk är något jag måste leva med, men jag tänker inte leva med de problem som systemen skapar. Därför lägger jag min tid på att försöka ändra på de fel som jag själv upplevt och de problem som andra uppmärksammat mig på. Fel som finns i systemet. Därför är jag socialdemokrat och vill arbeta med strukturella sjukvårdsfrågor.2 thoughts on “En tur till apoteket”

  • Jag är också kroniskt sjuk (ulcerös kolit sedan 6 år) och håller såklart med dig om att det inte är något val man gör och att det är tråkigt att behöva lägga flera tusen om året på medicin och sjukvård. Dock är jag jäkligt tacksam (inte minst efter att ha bott utomlands och tvingats hantera dyra och omständliga system) att jag bor i ett land där högkostnadsskydd finns överhuvudtaget och där det trots allt är relativt enkelt att få mediciner och bra vård. Hursom, fortsätt kämpa! Kram

    • Tack för at du läser bloggen! Jag håller med om att Sverige är bättre än många andra länder. Det har dock blivit avsevärt sämre och det finns ordentligt med utrymme för förbättring.

Lämna en kommentar