Grönkålssallad till allt
Denna grönkålssallad som är AIP och paleo är en snabb sallad som går svänga ihop snabbt för ett trevligt tillbehör till kött, fisk eller kyckling.
Denna sallad har vi serverat till gäster och har även delat med oss av receptet då det är så gott.
Sallader
Sallader av olika slag är toppen att ha i receptbanken. Jag gillar framförallt sallad för varma dagar. Eftersom jag har svårt med allt för mastig, och varm, mat när temperaturen når upp emot 25 grader.
Jag har flera recept på trevliga sallader här. Bland annat en varm sötpotatissallad som jag är superförtjust att servera med rökt fiskt.
Grönkålssallad serveras till allt
Sallad, som denna grönkålssallad, är ett bra sätt att få upp mängden grönsaker vilket är viktigt i både AIP och paleo. Jag kämpar ofta rätt mycket med att få i mig tillräckligt mycket livsmedel från växtriket varje dag. Det som är trevligt med att göra sallad är att det är lätt att göra mycket, och sedan använda det som en komponent i måltider framöver. Att kunna lägga till lite grönkålssallad till frukost- eller lunchhashen, eller att använda det som ett extra komponent. Därför gör jag ofta dubbelt av denna grönkålssallad för att ha över i kylen!
För restservering
Jag tycker också att en trevlig sak med sallad är också att det ofta funkar bra som rester. Grönkålssalladen är superbra som rester, framförallt om man serverar granatäppelkärnorna på tallriken istället för i salladen. Framförallt om frysta granatäppelkärnor används. Då granatäpplekärnorna tappar lite i färg efter de tinats.
Grönkålen
Grönkål är toppen ur ett hälsoperspektiv. Grönkål har massor av antioxidanter i sig, och en mängd vitaminer. Bland annat så innehåller grönkål bra med kalium, kalcium och järn, och höga halter av vitamin C, E och A. Det är också roligt att grönkål är så mångsidig. Jag gillar att göra grönkålschips i ugnen, jag har gärna lite grönkål i en smoothie eller i med andra grönsaker för att göra ugnsrostade grönsaker till middagen.
Grönkålssallad
Ingredients
- 1 påse grönkål för sallad finhackad 125 g
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1/2 citron, juice ca 2 msk
- 10 cm purjolök
- 2,5 dl gurka finhackad
- 0,5 dl granatäpplekärnor
Instructions
- Ta fram granatäppelkärnor ur frysen eller rensa ut ett granatäpple.
- Grönkålen behöver vara finhackad. Om grönkål i knippe, eller mer grovhackad grönkål, är det som finns tillgänglig, hacka gärna grönkålen i en matberedare med knivarna.
- Häll den hackade grönkålen i en plastpåse, minst 6 liter stor. Ha i olivoljan och saltet i påsen. Tryck ur så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt ihop påsen så nära öppningen som möjligt.
- "Massera" grönkålen i påsen i 7-10 minuter så att grönkålens fibrer mjukas upp något. Att massera kål gör att den nästan blir som tillagad.
- Finhacka gurkan och skiva purjon tunt.
- Blanda grönkål, gurka och purjolök i en skål. Toppa med granatäppelkärnor antingen i skålen eller vid uppläggning på tallriken.