Mänsklig barometer

Mänsklig barometer

Det är kallt. Regnigt. Slaskigt. Och jag vill mest av allt bara krypa ner i sängen och komma fram en liten stund över jul för att sedan åter gå i ide fram till april.

Min kropp gillar inte väderomslag. Framförallt är min knepiga vänsterfot en stark motståndare till fuktigt väder runt nollan. Den värker och bultar och det hjälper inte att den är instabil och därmed inte riktigt kan parera halkan som uppstår när det regnar på snö.

Men jag fick fish and ships till tidig middag och har ätit lite fudge. Så det finns ljusglimtar mitt i trötthet och en kropp som motarbetar mig.2 thoughts on “Mänsklig barometer”

 • Hej! Jag har en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, har haft det sen somras och fick för ungefär 3 veckor sen hög dos kortison, tog då 50mg i en vecka, sen minska dem. Nu har jag ungefär 2 veckor kvar av min behandling, ska ta 15mg tills fredag sen från lördag till torsdag 10mg sen från torsdag till onsdag 5mg, en ganska snabb ner trappning efter som jag inte klarar av att ta den medicinen längre! Såg i nått inlägg att du också tagit den medicinen och tänkte kolla hur lång tid det tar för svullnaden att gå bort? Har inte så jätte stora biverkningar, hade mer för 3-4 dagar sen då jag tog 20mg. Nu är jag lite svullen på ansiktet, sen har jag fått som eksem på ansikte (på kinden), läst att man får acne men mitt ser mer ut som något utslag och det har jag inte så mycket av, hade mer för ungefär 4-5 dagar sen. Så efter denna behandling har jag tagit kortison i ungefär 5 veckor.Har också läst nånstans att man går upp jätte mycket i vikt, vägde ungefär 62,5kg när jag började och nu väger jag 64,7kg .. tycker inte det är så jätte mycket, men att jag äter mer än vanligt , det gör jag!

  Är ganska ny när det gäller denna medicin eftersom jag aldrig tagit den och lär förmodligen aldrig mer ta den efter som jag inte alls mår bra över mitt utseende, så skulle vara jätte tacksam om du svara! Hur lång tid tog det för dig innan ditt ansikte blev normalt? Och tills svullnaden gick bort? 🙂

  Enligt min doktor så kommer jag se som vanlig ut när jag tar mellan 10-5mg (nästa vecka), är det sant?

  Tack!

  • För att först kommentera kortison. Det är den medicin jag tycker allra sämst om. Jag har ätit den många gånger, och har över tid fått fler och fler biverkningar.
    
   Från början var mina biverkningar av kortisonet framförallt hunger. Jag blir okontrollerat hungrig och vad jag än gör så går det inte över, detta gör att jag går upp i vikt om jag inte är väldigt vaksam på vad jag stoppar i mig. Jag blir också väldigt sugen på saker som magen inte gillar, som pommes frites, chips, pasta, vilket gör att det blir en ond cirkel. För mig har lösningen på det varit att använda shakes, typ nutrilett eller liknande, och på så sätt kunna äta utan att få i mig mängder med kalorier.
    
   När det gäller svullnaden så upplever jag att det är väldigt individuellt i kombination med hur länge en har ätit kortisonet. Det behöver inte alltid vara storlekten dosen som är det som är avgörande, utan snarare hur lång tid behandlingen pågår. Däremot tycker jag att när svullnaden väl har kommit (det som på engelska kallas ”moon face”, kolla på instagram under #moonface och du kan se bilder) så tar det en tag innan det försvinner. Ofta 4-6 veckor efter behandlingen. Och jag tycker att ansiktet är det som återställs sist, resten av kroppen verkar, åtminstone för mig, återhämta sig snabbare.
    
   Just nu blir min värsta biverkning av kortisonet att jag inte kan sova och därför måste äta sömntabletter under peroioder med hög dos.
    

Lämna en kommentar