Pumpasoppa på butternut
Pumpasoppa på butternut med ett stänk av kanel är supergott, enkelt och värmande. Butternut är en av de pumpasorter som är lättast att få tag i och har en söt och mjuk smak. Vi gör vår soppa i Instantpot, men soppan går självklart att göra på spisen om man vill!
Soppa är en ny glädje för mig
Att äta soppa är något som jag inte har uppskattat tidigare. Det är något med att det inte har känts som en fullständig måltid. Men min smak är förändrad! Jag är sugen på andra saker, och jag tycker att måltider ska vara helt annorlunda nu än innan. Det är fantastiskt hur kroppen och smaken vänjer sig, och det som jag trodde var ”normalt” numera är väldigt ovanligt hemma hos oss. Soppa är numera en rätt jag uppskattar.
Mitt sena uppvaknande när det gäller soppa har lett till flera recept på goda soppor som är AIP. En fördel är att jag inte hade några favoriter innan, utan har utgått från vad jag faktiskt tycker är gott nu. Det är en trevlig upptäcksfärd att hitta nya smaker och ett hinder är ofta att jag vill ”återskapa” något som jag ätit tidigare. Och det behövde jag inte när det gäller soppor! Och en favorit numera är självklart pumpasoppa på butternut!
En tidig favorit är saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa som är en smakrik och härlig soppa jag gärna äter på våren! Fisksoppan kräver lite förarbete eftersom den förutsätter en räkskalsbuljong för att soppan ska bli riktigt god, men det är den helt klart värd!
En annan soppa som blivit en succé är palsternackssoppa med kantareller! Palsternackssoppan är superenkel och ingredienserna är sådana som vi alltid har hemma. Ett plus är att palsternacka är superbilligt på hösten!
Morotssoppa med ingefära är ett tredje tips! Morötter är också väldigt prisvärt på hösten, och genom att kombinera sötman i morötterna med färsk ingefära så får soppan ett härligt sting!
Instantpot eller på spisen
Denna pumpasoppa går lika bra att göra i Instantpot som i en stor gryta på spisen. Jag tycker att det är enkelt att tillaga i Instantpot, eftersom det sköter sig själv, men det spelar ingen roll egentligen. Om soppan tillagas på spisen låt den koka på låg temperatur i 20 minuter, tills både pumpa och äpple är mjuka. Om soppan ska göras vegansk så är det bara att utesluta baconet i början av receptet, och att ha i lite mer salt för att kompensera.
Pumpasoppa på butternut - aip, paleo, mjölkfri, vegansk möjlighet
Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 1 pkt bacon se till att det inte innehåller socker
- 1 st purjolök ca 100 g
- 2 st små gula lökar ca 90 g
- 2 msk vatten
- 2 st syrliga äpplen ca 250 g utan kärnhus
- 1 st butternutpumpa 800-850 g utan skal och kärnor
- 3 dl benbuljong
- 30 g färsk ingefära
- 3 st små vitlöksklyftor
- 250 ml kokosmjölk jag använder garants
- 2 tsk havssalt
- 1-2 krm malen kanel
Instruktioner
Förberedelser
- Skär baconen i små bitar, ca 1 cm stora. Skiva purjolöken i 3 mm breda skivor. Skala löken och hacka grovt.
- Ta bort kärnhusen ur äpplena och skär i ca 2 cm stora bitar. Skala butternutpumpan och ta ur kärnorna med en sked, skär i ca 2-3 cm stora bitar.
- Hacka ingefäran, gärna i en liten matberedare. Hacka sedan vitlöken.
Tillagning
- Stek bacon krispigt på "sauté medium" i olivolja. Ta upp baconen och lägg åt sidan. Skrapa botten med en träslev för att förebygga att det bränner fast.
- Fräs lök och purjo i baconfettet till se börjar få färg och bli mjuk. När löken är brynt ha i lite vatten (2 msk) i Instantpoten och skrapa rent botten på grytan.
- Ha i äpplena och pumpan och blanda ordentligt.
- Ha i buljong, ingefära och vitlök, samt en tsk salt.
- Höj temperaturen till hot och vänta tills vätskan börjar ryka.
- Tryck på cancel, och sätt på locket. Ställ in Instantpoten på pressure cook (på vissa modeller heter det manual) och sätt temperaturen på high. Ställ in tiden på 8 minuter. Se till att ventilen är på seal.
- Låt Instantpoten få upp trycket och gör något annat tills den piper för att tiden gått. När den är klar gör en quick release.
- Ta ur innergrytan ur Insstantpoten och ställ den på ett underlag. Mixa grönsakerna med en mixerstav.
- Häll i kokosmjölk och mixa till soppan är helt slät. Salta efter behag och ha i kanel. Mixa tills allt är blandat.
- Servera soppan med krispigt bacon på toppen.