Sötpotatisgratäng

Sötpotatisgratäng

I min förening hade vi socialistisk Thanksgiving i fredags. Temat ledde till att jag sökte lite nya recept eftersom det var ett knytkalas. Jag bidrog med brysselkål, sallad och sötpotatisgratäng med äpplen. De som var på middagen äter inte AIP och jag valde mina bidrag så att de skulle göra en komplett middag när de kompletterades med kalkon. Det roliga var att alla tyckte att gratängen var god! Den glutenfria, mjölkfria, och potatisväxtfria gratängen som inte var kryddad med peppar. Det blev helt enkelt väldigt bra!

Sötpotatisgratäng

En gratäng som funkar perfekt som tillbehör till steken. Den är ganska enkel att göra och resultatet är krämigt och smakrikt!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 45 minuter
Total tid 2 timmar 15 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

  • 600 g sötpotatis
  • 3 st gul lök
  • 2 st äpplen
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk kokosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • salt
  • vitlökspulver

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala sötpotatisen och skiva tunt. Lägg i en stor bunke. Skala äpplena, kärna ur och skiva tunt. Lägg i samma bunke. Skala löken och skiva tunt. Lägg i en annan skål.
  • Blanda äpplen och sötpotatis. Häll i en knapp dl olivolja (spara lite att ha i botten på formen), salta efter behag och krydda med vitlökspulver. Blanda ordentligt.
  • Ta fram en stekpanna. Smält i valfritt fett (jag använde kokosolja, men olivolja går lika bra) i pannan och stek 2/3 av löken på medelhög värme. Löken ska få färg och vara mjuk. Det tar ca 10-15 minuter.
  • Ta fram en gratängform. Häll i lite olivolja och sprid ut i botten av formen. Lägg i hälften av sötpotatisen och äpplena. Sedan lägger du den råa löken utspridd i hela formen. Lägg sedan resten av sötpotatisen och äpplena i formen. Tryck till lite och se till att potatis, äpplen och lök är någorlunda jämt fördelade i formen.
  • Häll över kokosmjölk. Jag använder Garants kokosmjölk, och det behövdes 1,5 paket för gratängen. Sprid ut kokosmjölken med en slickepott så att den är jämt fördelad i hela formen.
  • Avsluta med den stekta löken, sprid ut den på toppen av gratängen.
  • Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen. Grädda i 90 minuter.
  • Ta av foliet och grädda i ytterligare 15 minuter så att gratängen får färg.

Anteckning

Receptet är inspirerat av AIP lifestyle. Jag har också skrivit mer utförligt om kokosmjölk tidigare och väljer, för det mesta, Garants kokosmjölk och grädde.



Lämna en kommentar