Sötpotatisklyftor med grönkål
Att hitta roliga tillbehör är en av de bästa sakerna med att ändra sin kost. En ny upptäckt är sötpotatisklyftor med grönkål! Detta tillbehör är både färgglatt och smakrikt samt ger extra guldkant i vardagen.
Det är lätt att anpassa och lyxa till sötpotatisklyftor med grönkål. I det här receptet har vi blandat i purjolök med grönkålen. Byt gärna ut purjolöken mot annan lök efter behag, till exempel silverlök. Testa gärna att hyvla över parmesanost (detta är dock inte AIP), blanda i nötter (vilket inte heller är AIP) eller lek med kryddningen.
Sötpotatis
Sötpotatis är inte, vilket namnet kan få en att tro, en potatis. Det är en flerårig krypande ört vilken ofta oblidas i den tropiska zonen. Men den går även att odla i Sverige. Sötpotatisens pris skiftar mycket över året, vi brukar hålla oss till när priset ligger på under 35 kr / kg.
Andra recept med sötpotatis som jag gillar är sötpotatisgratängen, som är ett utmärkt tillbehör till höstens mustigare måltider. Den varma sötpotatissalladen är perfekt till rökt fisk, till exempel rökt makrill. Eller vardagsfavoriten, sötpotatis på varm plåt, här tillsammans med tonfisk, citronsås och snabbpqicklad gurka.
Grönkål
Supergrönsaken grönkål är förutom att den är nyttig väldigt, väldigt god. Grönkål är väldigt mångsidig, till exempel är ett trevligt snack grönkålschips. Jag har även kompletterat julbordet med en grönkålssallad, som även är fantastisk alla andra dagar på året.
Sötpotatisklyftor med grönkål
Sötpotatisklyftor med grönkål är ett tillbehör som vi kommer använda oss av ofta när det finns sötpotatis till rimligt pris. De passar som tillbehör till det mesta. Vi har serverat det till både färsbiffar, tonfisk och revben.
Sötpotatisklyftor med grönkål är både enkelt och går snabbt att tillaga och kan till största del förberedas i förväg genom att skala och klyfta sötpotatisen samt att köpa färdighackad grönkål. Jag har använt finskuren grönkål.
Sötpotatisklyftor med grönkål
Ingredients
- 800 g sötpotatis
- 125 g Grönkål finskuren
- 5 cm purjolök
- 3 msk olivolja
- flingsalt
Instructions
- Sätt på ugnen på 225 grader
- Skala och klyfta sötpotatisen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olivolja och salta med flingsalt. Sätt in i ugnen och rosta i 30 minuter.
- Skär purjolöken i tunna skivor. Blanda grönkålen (vi köper färdig finskuren grönkål) med purjolöken, olivolja och flingsalt i en bunke. Säkerställ att purjolöken fördelas ordentligt.
- När potatisen varit inne i 30 minuter, ta ut plåten och häll över grönkålsblandningen. Se till att den är jämt fördelad. Rosta i ytterligare 5 minuter.
- Servera med ett gott protein!