Citronkyckling och grönsaker i en panna

Citronkyckling och grönsaker i en panna

Snabbmat från grunden. Det låter verkligen som en motsättning! Över tid har jag dock ändrat min syn på vad som är snabbt. Och kommit fram till att går det på runt 30 minuter så ser jag en måltid som snabbmat! Denna citronkyckling och grönsaker i en panna är en snabbmiddag. Den går med fördel att förbereda redan kvällen innan. Och tar 30 minuter i ugnen!

Att hitta standardrätter som går att tillaga ofta, som går snabbt och har ingredienser som är lätta att få tag på är en förutsättning för att få vardagslivet att gå ihop. Vi planerar middagsmenyn utifrån hur mycket vi har att göra, om det står kvällsmöten på agendan och behovet av matlådor. För dagar då tiden inte riktigt räcker till så blir recept som citronkyckling och grönsaker i en panna ett ypperligt sätt att äta bra även när tiden är knapp. Här är ytterligare ett recept i samma kategori, kyckling kryddat med salvia och timjan. En inspiration när det kommer till Plåtmat är Tuvessonskan som även har författat två kokböcker!

Receptet

Citronkyckling grönsaker i en panna

Citronkycklingen ska vara minst 30 minuter i marinad. Men det går utan problem att lägga frysta kycklingben i marinad redan kvällen innan och låta dem tina i marinaden. Grönsakerna går även de att skära i förväg. Preppar du tar det bara 30 minuter från att plåten ställs i ugnen tills den är på bordet!

Citronkyckling med grönsaker i en panna är också något jag gillar eftersom det sköter sig själv i ugnen. Det blir en halvtimme som kan användas för att göra något som är roligare än att stå i köket. Det kan till exempel vara ett utmärkt tillfälle att duka som om det vore kalas även om det bara är en vanlig torsdag!

Jag behöver tre kycklingben för en portion, och ofta är det åtta eller nio delar i en påse. Det gör att denna rätt inte är helt optimal för att göra lunchlådor. Däremot är kycklingbenen mycket goda att äta kalla direkt från kylen om det finns mat över.

Citronkyckling grönsaker i en panna

Citronkyckling och grönsaker i en panna

Mat som står på bordet på en timme om du tillagar kycklingen från grunden vid middagstid, eller som står på bordet på halva tiden om du förbereder i förväg. Citronkycklingens grönsaker kan varieras efter säsong, vilket också är bra för plånboken!
Förberedelser 35 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 t 5 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg kycklingben

Marinad

  • 1 st citron zest och juice, ca 2 msk
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk soja för AIP, coconut aminos
  • 1 krm torkad gurkmeja
  • 1 tsk torkad ingefära

Grönsaker

  • 150 g fänkål
  • 500 g palsternacka
  • 2 små röda lökar
  • 2 st rödbetor
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 6-8 st champinjoner

Instruktioner
 

  • Kycklingen behöver vara tinad.
  • Blanda samman marinaden och lägg kycklingbenen med marinaden i en påse. Låt marinera minst 30 minuter, men gärna hela dagen eller till och med över natten.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanligt)
  • Ansa fänkålen och skär tunt. Skala palsternackorna och skär i stavar ca 0,5 cm tjocka. Skala och klyfta löken. Skala vitlöksklyftorna.
  • Blanda grönsakerna med den marinerade kycklingen på en plåt eller stor braspanna. Rör om ordentligt så att grönsakerna också blir marinerade.
  • Tillaga i ugnen i 20 minuter.
  • Dela champinjonerna i mindre bitar. När kycklingen och grönsakerna varit i ugnen i 20 minuter tillsätter du champinjonerna och tillagar ytterligare 10 minuter.
  • Mät temperaturen i kycklingen vid benet, det ska nå 72 grader. Servera!


Lämna en kommentar