Snabba aprikos- och kokosbollar

Snabba aprikos- och kokosbollar

Ibland faller suget på. Då är munsbitar som dessa aprikos- och kokosbollar perfekta att snabbt slänga ihop!

Torkad frukt är något som jag från och till frossar i. Jag har ett stort behov av socker, och för det mesta försöker jag äta små köttbullar, lite kallskuret eller en bit gurka för att mätta suget. Men ibland lyxar jag till det!

En diet och snacks? Är det kompatibelt?

Att som jag behöva äta en begränsad kost kan göra att livet känns begränsat. Jag har dock tre regler, alltid

 • det finns inga misstag, jag fuskar aldrig, det finns avsteg och det är ok.
 • vi ska äta gott och mycket, aldrig vara hungrig eller begränsa i mängd
 • snacks som lagas från grunden är alltid ok.

Snacks som aprikos- och kokosbollar är något jag inte gör ofta. Men när jag gör dem äter jag dem med glädje!

Tips på snacks förutom aprikos- och kokosbollar

Ett annat tips för snabba snacks är southern fried apples, superenkelt och jättegott med äpple, kokosolja, kanel och lönnsirap.

Torkade aprikoser

Att köpa torkad frukt kräver att man läser innehållsförteckningar. Jag ger här två exempel från Coop, men det är samma sak med ICA. När det gäller torkad frukt så innehåller ofta ickeekologiska produkter tillsatser, som i det här fallet E220 som är svaveloxid. I de ekologiska aprikoserna finns inget svaveloxid, alltså är det helt onödigt att ha det i produkten. I Coops fall skiljer det också bara 1,45 i pris mellan aprikoserna också, och då ser jag verkligen ingen anledning att köpa ickeekologiska.

Svaveloxid, som heter E220 på innehållsförteckningar är ett konserveringsmedel. Det är i min mening väldigt intressant att det behövs konserveringsmedel i en produkt och inte en annan med exakt samma huvudingrediens.

Jag letar inte nitiskt efter tillsatser och så. Däremot är jag motståndare till onödiga tillsatser. Som stabiliseringsmedel i kokosmjölk, socker i bacon och konserveringsmedel i torkad frukt. Så jag läser innehållsförteckningar väljer noga!

Snabba aprikos- och kokosbollar

Snabba, söta aprikos- och kokosbollar. En liten guldkant på tillvaron.
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 10 minuter
Måltid Snacks
Portioner 18 bollar

Ingredienser
  

 • 12 st torkade aprikoser se till att det bara är aprikoser och vatten i de aprikoser du köper
 • 0,8 dl kokossmör går att köpa från Renee Voltaire, eller göra själv
 • 0,6 dl riven kokos + riven kokos att rulla bollarna i
 • 1 msk lönnsirap
 • 0,25 krm salt

Instruktioner
 

 • Mät upp kokossmöret. Om det inte är jättevarm sommar mickra det på defrost ca 15 sekunder eller värm på spisen så att det börjar bli glansigt på ytan. Det ska vara som en kräm.
 • Lägg aprikoserna i en liten matberedare med knivar, jag använde den som hörde till mixerstaven. Mixa tills aprikoserna blivit till en smet, ca 10 sekunder.
 • Lägg kokossmör, riven kokos, lönnsirap och salt i matberedaren och mixa tills det blir en slät massa.
 • Rulla bollar med hjälp av händerna, använd en tesked för att få bollarna i en bra storlek för en munsbit!
 • Rulla bollarna i kokos. Förvara i en burk i kylen, om några blir över!


Lämna en kommentar