Sötpotatis på het plåt

Sötpotatis på het plåt

Snabba tillbehör är en nödvändighet i vardagen. Sötpotatis på het plåt är ett sådant tillbehör! För att få variation och kunna handla efter säsong så är det kul att ha en del recept att välja på!

Mina bästa tillbehör just nu är palsternackspommes, men jag gillar också två andra tillbehör som är på sötpotatis; sötpotatisklyftor med grönkål och varm sallad med sötpotatis.

Att hitta den här typen av tillbehör, som fungerar i ens egen vardag, är något som verkligen har underlättat för mig.

Hur ett tillbehör blir en favorit!

Sötpotatis på het plåt är ett recept som vi använt oss av länge och som funnits här på klaraochmagen.se sedan mars 2019. Hittills har det dock funnits som en del i receptet tonfisk med sötpotatis med snabbpicklad gurksallad.

Ibland är det så att en del av ett recept blir till en helt egen, fristående favorit! Det är det som har hänt här! Receptet med tonfisken lagar vi då och då, men sötpotatis på het plåt återkommer ofta.

Vi lagar sötpotatisen på het plåt för att den då får en helt annan grillyta. Den sida av potatisen som ligger mot den varma plåten blir nästan ”stekt” även om det kräver väldigt lite insats från kocken.

Vad mer passar sötpotatis på het plåt till?

Vi äter sötpotatis på het plåt till många saker. Till exempel fungerar de utmärkt till hamburgare eller honungsglaserade revben.

Tänk på detta tillbehör som att det kan ersätta pommes. Och därför också kan vara en del i arbetet med att variera menyn. Jag gör oftast dessa sötpotatisar när det finns små sötpotatisar att köpa i butik. Eftersom en del i receptet är att potatisarna ska vara oskalade så är det mycket godare om det finns skal ”runt om” potatisbitarna!

Eftersom dessa potatisar får en något krispigare yta så hjälper de också till med att minska mitt sug efter chips och andra snacks. Så jag gillar dem verkligen!

sötpotatis på het plåt

Sötpotatis på het plåt

Ett supergott tillbehör som går på 30 minuter! Det går snabbt att göra och potatisen behöver inte skalas!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 800 g sötpotatis små med skal
  • 3 msk oliolja
  • 2 nypor salt

Instruktioner
 

  • Sätt in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Skrubba sötpotatisen. Skär i skivor som är ca 0,5 centimeter tjocka. Välj gärna små sötpotatisar, men om stora används så ska bitarna ha en diameter på ca 3-4 centimeter.
  • Lägg potatisen i en skål och häll över oljan, salta. Använd händerna för att se till att alla bitarna är täckta av olivolja.
  • När ugnen är varm, ta ut plåten och fördela potatisen på den varma plåten med hjälp av bestick eller annat verktyg.
  • Tillaga i ugnen i 20-25 minuter. Håll koll efter 20 minuter så att de inte bränns på ovansidan.
  • Servera med tonfisk, burgare eller vad annat protein du vill!


Lämna en kommentar