Asiatisk fisk
Vi har en Sås. Den är superenkel att göra, på ingredienser vi alltid har i skafferiet. Denna gång blir Såsen till asiatisk fisk.
Såsen kom till oss från början genom blomkålsbechamelen! Därifrån har vi börjat använda metoden med kokosmjölk och tapiokamjöl för redning för att också få till krämiga såser som blir trevlig i ugn!
Tidigare har jag skrivit ner recept på fisk med dill- och citronsås. Den asiatiska fisken är dill- och citronfiskens syskon. Jag skulle tro att Såsen går att variera i oändlighet. Och det kommer komma fler recept! Här är den i receptet med asiatisk fisk!
Sellerisalt och andra smakförstärkare
Att laga mat utan våra klassiska smakförstärkare är en utmaning. Vi har över tid hittat flera saker som hjälper.
Sellerisalt
Selleri är en utmärkt källa till umami. Umami är det femte smakkomplexet och kickar till smaken i många rätter. Tidigare i livet fick vi denna smakförstärkare genom aromat och umamibuljong, nu använder vi istället sellerisalt. Sellerisalt finns i välsorterade matbutiker och annars handlas det lätt online! Tex hos kryddlandet.
Räkbuljong
Räkbuljongen som finns som bas i min saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa är ett fantastiskt sätt att höja smaken i fiskrätter! Räkbuljongen är också ett sätt att minska matsvinnet och använda alla delar av råvarorna vilket också är något jag strävar efter. Jag fryser in den i halvdeciliter och använder efter hand!
Rökt salt
Rökt salt använder vi inte i det här receptet. Men att ha det hemma är guld! Det är utmärkt i marinader eller kötträtter. Det ger den där rökta känslan utan att man behöver massa tillsatser. Kryddlandet har också rökt salt.
No bullshit buljong
En fantastisk smakförstärkare är No bullshit buljong från Renée Voltaire. Den innehåller kombualg och är därför inte strikt AIP. Men jag reagerar inte på den, och vi tycker att den ger så mycket smak, så vi använder den. Den kostar rätt mycket också, men är så värd pengarna!
Asiatisk fisk
Ingredients
- 400 g vit fisk torsk, pollok
- 2,5 dl kokosmjölk
- 0,5 dl buljong gärna räkbuljong
- 1 dl vatten
- 1 msk no bullshit buljong (utesluts vid aip pga alger i)
- 3 tsk tapiokamjöl
- 1 msk färsk ingefära ca 22 gram
- 1 st lime juice
- 25 g fryst koriander
- 1 msk fisksås
- sellerisalt efter smak
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Hacka ingefäran fint, gärna i en elektrisk hackare. Om du använder färsk koriander, hacka den också.
- Häll kokosmjölk och tapiokamjöl i en kastrull och rör ihop. Värm på medelvärme under omrörning.
- När kokosmjölken börjar tjockna, ha i vatten, bullkong och no bullshit boullion. Värm igen.
- Ha i fisksås, lime, ingefära och koriander. Salta efter smak.
- Lägg fisken i en ungssäker form, häll över såsen. Ställ in i ugnen och tillaga i 35 minuter. Känn av temperaturen när tiden gått, fisken ska vara över 56 grader.
- Servera med blomkålssris, mos, eller ungsrostade grönsaker.
Som vanligt var receptet kanongott!
Jag valde att äta fisken tillsammans med stekt, strimlad vitkål och spenat.
Mums!