Basrecept hel kyckling i Instant pot – shredded chicken

Basrecept hel kyckling i Instant pot – shredded chicken

Nästan varje vecka gör jag detta basrecept på kyckling i instant pot, som jag sedan gör shredded chicken av. Det är en grundsten i den mat vi äter hemma. Jag har tidigare gjort hel kyckling i gyta i ugn, men sen vi köpte instantpoten så har jag använt den istället, och med glädje.

Det fantastiska med att använda tryckkokare är att jag inte behöver ha koll på temperaturen, och att det blir så fantastiskt mört ändå! Kryddorna varierar jag på lika många sätt som det finns utrymme i fantasin. Jag har alltid salt i men i övrigt är det känsla som styr kryddningen.

Shredded chicken

Detta är ett basrecept kyckling på i instant pot och beroende vad shredded chicken ska användas till så är kryddningen helt öppen. Lek med andra smaker, fundera på årstidens smaker, och var äventyrlig! Vitlök är fantiastiskt. Örtkryddor av alla de slag, gärna färska är toppen. Gurkmeja ger trevlig färg och har antiinflammatoriska egenskaper som är bra. Det är även jättegott att ersätta vatten med vinäger eller balsamicovinäger. Det finns så mycket alternativ!

Vi har rätt nyligen upptäkt rökt salt, och har köpt några sorter. Den vi gillar bäst är bokrökt salt. Det ger en fantastiskt rökt touch och jag använder det till massor, bland annat till kycklingen.

Shredded chicken och vad?

Jag äter ofta shredded chicken till frukost, lunch och middag! Till frukost äter jag gärna med stekta grönsaker, tex vit- eller rödkål, brysselkål, morötter, sötpotatis, sallad, zucchini, champinjoner eller palsternacka. Då steker jag upp grönsakerna i olivolja, från den mest svårkokta till sallad, och har i kycklingen på slutet för att få till en god hash. Till lunch äter jag gärna med en sallad, eller med en salsa som blivit över efter tacos. Till middag så använder vi det i tex taquitos, vilket gör dem mer lättlagade.

Jag äter också gärna shredded chicken precis som det är. Direkt ur en burk i kylskåpet. Att hitta småsaker, som man kan göra i bulk, som kan vara den nya tidens snacks, är avgörande för att jag ska klara av att inte ta besluts som gör att jag mår dåligt på lång sikt.

Shredded chicken

Hel kyckling i Instant pot

Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme 15 minuter
Måltid Huvudrätt, Mellanmål, Snacks
Kök Autoimmun paleo, Paleo
Portioner 4 Portioner

Ingredienser
  

  • 1 hel kyckling
  • 1 msk flingsalt
  • 2,5 dl vatten

Instruktioner
 

  • Lägg kycklingen i Instantpoten. Häll i vattnet och salta.
  • Krydda med de kryddor du vill
  • Sätt instantpoten på high pressure, 5 minuter per kg. Jag kör dock aldrig mindre än 22 minuter. När de 22 minuterna gått, vänta 5 minuter innan du släpper på trycket.
  • Plocka ur kycklingen ur grytan. Låt svalna, minst 10 minuter. Dra sedan köttet från benen och strimla det, med hjälp av gafflar eller med fingrarna.
  • Förvara i kylen upp till en vecka.
Keyword instantpot


Lämna en kommentar