Hasselbacksrödbetor en vardagslyx

Hasselbacksrödbetor en vardagslyx
skurna rödbetor innan tillagning

Hasselbacks- går att göra av i stort sett alla rotgrönsaker. Rödbetor blir extra stiligt – hasselbacksrödbetor, en vardagslyx!

Rödbetor tycker jag är ett kul inslag i grönsaksutbudet. De har en annorlunda, och trevlig, färg. Och de har en massa goda egenskaper för blodtryck, tarmfunktionen och immunförsvaret.

Hasselback-vadsomhelst är ett sätt att tillreda ett tillbehör som innebär att skära, i detta fall rödbetan, nästan helt igenom. Det görs enklast genom att lägga rödbetan mellan två träslevar och skära tunt med en kniv hela vägen ner tills det tar stopp. Användandet av träslevarna gör att det blir jämt och snyggt, och så att man säkerställer att man inte skär igenom botten. Jag väljer gärna verktyg som jag inte är så rädd om eftersom rödbetorna har en väldig tendens att färga saker i sin närhet. Jag använder slickepottar från Biltema som jag verkligen gillar, men som är väldigt lötta att ersätta.

Tillagade hasselbacksrödbetor

Vardagslyx med hasselbacksrödbetor

I vanlig hasselbackspotatis så har man ströbröd på toppen. Men ströbröd är uteslutet inom AIP. Jag har istället en mix av valfri örtkrydda (timjan, gräslök, basilika) och vitlök, med olivolja som jag penslar på toppen av potatisen. Men det går också utmärkt att bara ha på olja och salt! På det sättet får jag till krispet och ytan uppepå rödbetorna. Det blir verkligen en vardagslyx att servera hasselbacksrödbetor!

Vad kan man äta till?

Jag gillar att äta hasselbacksrödbetorna till helstekt kött eller en grillad köttbit. De ger den konsistens som jag är ute efter i ett tillbehör till kött.

Jag använder också gärna hasselbacksrödbetorna i rester dagen efter, men då skär jag dem ofta i mindre bitar och steker upp. Gärna med andra grönsaker, tex i en hash.

Hasselbacksrödbetor

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 55 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 6 st rödbetor ca 200 g per portion
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk valfria gröna örtkryddor färska eller frysta
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Skala rödbetorna, använd gärna plasthandskar. Skär skåror i rödbetorna med hjälp av två träslevar.
  • Mixa örtkryddor, vitlök, salt och olja i en liten hackare eller med mixerstav.
  • Pensla potatisarna med örtkrämen. Sätt in i ugnen. Tillaga i 20 minuter.
  • Ta ut rödbetorna ur ugnen och pensla ytterligare en gång, tillaga i ytterligare 20 minuter. Känn på rödbetorna med en sticka för att se om de är klara. Ge dem några minuter till om de behöver.


Lämna en kommentar