Grönsaker och kyckling i en panna, persilja och dill – AIP, paleo glutenfrit
Att hitta middagar som sköter sig själv är ett självändamål! För mig räcker tiden inte alltid till för att stå i köket flera timmar, och under perioder då jag mår sämre så har jag svårt att laga mat då matos triggar mitt illamående. Grönsaker och kyckling i en panna är därför väldigt tacksamt. Det sköter sig själv i ugnen, köttsaften blandar sig med grönsakerna, och kryddningen blir samma för kyckling och grönsaker. Jag tycker att det blir fantastiskt gott!
Vi har gjort denna kyckling i två varianter, denna med fryst dill och persilja. Men vi har gjort ytterligare en med salvia och timjan. Jag tycker att kyckling är enkelt och roligt eftersom det går att krydda kycklingen i stort sett hur som helst. Det kommer komma fler recept, men just nu finns det två enkla men olika alternativ här bland recepten.
Idag finns det massor med jättegoda frysta örtkryddor att ha hemma. Färska kryddor kräver ju mer planering för att minska svinn. Frysta finns alltid tillgängliga och med mycket smak. Vi har i stort sett hela utbudet av Änglamarks ekologiska kryddutbud i frysen, vilket underlättar livet och ger fantastiska möjligheter till en smakrik meny i vardagen.
Fryst eller färsk kyckling?
Receptet ser lite olika ut beroende på om kycklingbenen är frysta eller tinade. Enligt mig är det absolut att rekommendera att ha tinade eller färska kycklingben, eftersom grönsakerna annars lätt blir brända. Kyckling är viktigt att få upp i rätt temperatur, 72 grader vid benet, och vi använder alltid termometer för att säkerställa att kycklingen är klar. Jag uppskattar verkligen att ha både en ugnstermometer och en snabb mattermometer!
Om fryst kycklingben används är det bra att låta grönsakerna vänta något innan de går in i ugnen, låt kycklingen tillagas i 15 minuter innan grönsakerna sprids ut kring kycklingdelarna. Om benen är ovanligt stora så kan grönsakerna vänta 20-25 minuter. Jag tycker att det är trist om grönsakerna blir brända, och just med kycklingben så ser jag hellre övertillagad kyckling än att grönsakerna bränns.
Grönsakerna
Grönsaker och kyckling i en panna har samma problem som grönsaker i ugn alltid har. Grönsaker har en tendens att ”minska” i omfång när de tillagas, och på något sätt blir det alltid för lite grönsaker. Även om man använder en braspanna och tycker att plåten är fylld med grönsaker så tycker jag ofta att det blir för lite. Risken att det inte räcker till lunchlåda för två nästa dag är ständigt överhängande.
Grönsaker och kyckling i en panna, presilja och dill - AIP, paleo glutenfrit
Ingredienser
- 1 kg kycklingben med lår
- 0,5 st zucchini
- 0,5 st sötpotatis
- 2 dl broccoli fryst eller färsk
- 2 dl pumpa fryst eller färsk
- 1 st stor beta
- 2 dl vitkål brysselkål eller rödkål
- 2 msk olivolja
- 2 nypor havssalt
Kryddpesto
- 0,5 dl persilja fryst
- 0,5 dl thaibasilika eller basilika, fryst
- 0,5 dl dill fryst
- 0,5 dl gräslök fryst
- 1 msk vitlökspulver
- 1 nypa havssalt eller
- 0,5-1 tsk sellerisalt
- 3 msk olivlja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft, eller 225 grader i vanlig ugn.
- Blanda alla örtkryddor, salt och olivolja, gärna i en liten matberedare med knivar till en kryddpesto.
- Skär grönsakerna i ca 2 cm stora bitar.
- Lägg kycklingbenen i en braspanna och pensla kryddpeston på kycklingen.
- Blanda grönsakerna med olja och salt i en skål.
- Lägg grönsakerna runt kycklingen. tillaga i ugn i 35 grader. Mät temperaturen och säkerställ att den är 72 grader intill benet.
- Om kycklingen är fryst måste tillagningstiden förlängas, vilket beskrivs i texten ovanför receptet.