Fiskgratäng (paleo, mjölkfritt)

Maträtter som på egen hand blir färdiga i ugnen är en favorit. Under perioder då jag har haft problem med mycket illamående är matos en av de värsta triggersarna. Och mat i ugnen ger mycket mindre os, framförallt i närtid till ätandet av maten. Jag uppskattar också gratänger och annan mat i ugnen lite extra efter att jag bodde två år utan ugn när jag flyttade till Lund. Och i och med introduceringen av ägg har hollandaisesås kommit åter i mitt liv, så detta är en fiskgratäng med broccoli- och palsternacksmos och hollandaisesås!

Fiskgratäng
Ingredienser
- 450 g torskryggfiléer eller annan fisk
- 400 g fryst broccoli
- 1 tsk granulerad vitlök
- 1 krm salt
- 4 st palsternackor
- 3 satser hollandaisesås länk i receptbeskrivning
Instruktioner
- Ta fram fisken dagen innan, lägg annars till 10-15 minuter på tiden i ugnen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala palsternackan och dela i centimeterstora bitar. Ånga broccoli och palsternacka tills de är genomkokta.
- Häll kokt vatten i blendern (som i hollandaisesåsreceptet)
- Mixa palsternacka och broccoli med mixerstav och krydda med vitlök och salt.
- Tillaga hollandaisesåsen enligt recept länkat i receptbeskrivningen.
- Lägg fisken i mitten av en ungssäker form. Det behöver finnas plats runt för moset.
- Klicka ut moset runt fisken, försök få det tätt så att såsen inte "läcker".
- Häll över såsen över fisken och täck formen med folie.
- Grädda i 15 minuter, ta av folien och grädda fem minuter till eller tills fisken är 56 grader Celsius.