Grönsaker och kyckling i en panna, salvia och timjan – AIP, paleo, glutenfritt
Att hitta middagar som sköter sig själv är ett självändamål! För mig räcker tiden inte alltid till för att stå i köket flera timmar, och under perioder då jag mår sämre så har jag svårt att laga mat då matos triggar mitt illamående. Grönsaker och kyckling i en panna är därför väldigt tacksamt. Det sköter sig själv i ugnen, köttsaften blandar sig med grönsakerna, och kryddningen blir samma för kyckling och grönsaker. Jag tycker att det blir fantastiskt gott!
Vi har gjort denna kyckling i två varianter. Jag gillar verkligen denna med färsk salvia och timjan. Men vi har också gjort en variant som kryddas med fryst dill och persiljan har en helt annan smakbild. Jag tycker att kyckling är enkelt och roligt eftersom det går att krydda kycklingen i stort sett hur som helst. Det kommer komma fler recept, men just nu finns det två enkla men olika alternativ här bland recepten.
Salvia tycker jag är en fantastisk krydda som ger en väldigt speciell smak, stark och lite bitter. I detta recept kombinerar jag salvia med timjan, men salvia fungerar även toppen med rosmarin. Jag gillar verkligen att eperimentera med kryddningen!
Fryst eller färsk kyckling?
Receptet ser lite olika ut beroende på om kycklingbenen är frysta eller tinade. Enligt mig är det absolut att rekommendera att ha tinade eller färska kycklingben, eftersom grönsakerna annars lätt blir brända. Kyckling är viktigt att få upp i rätt temperatur, 72 grader vid benet, och vi använder alltid termometer för att säkerställa att kycklingen är klar. Jag uppskattar verkligen att ha både en ugnstermometer och en snabb mattermometer!
Om fryst kycklingben används är det bra att låta grönsakerna vänta något innan de går in i ugnen, låt kycklingen tillagas i 15 minuter innan grönsakerna sprids ut kring kycklingdelarna. Om benen är ovanligt stora så kan grönsakerna vänta 20-25 minuter. Jag tycker att det är trist om grönsakerna blir brända, och just med kycklingben så ser jag hellre övertillagad kyckling än att grönsakerna bränns.
Grönsakerna
Grönsaker och kyckling i en panna har samma problem som grönsaker i ugn alltid har. Grönsaker har en tendens att ”minska” i omfång när de tillagas, och på något sätt blir det alltid för lite grönsaker. Även om man använder en braspanna och tycker att plåten är fylld med grönsaker så tycker jag ofta att det blir för lite. Risken att det inte räcker till lunchlåda för två nästa dag är ständigt överhängande.
Grönsaker och kyckling i en panna, salvia och timjan - AIP, paleo, glutenfritt
Ingredients
- 1 kg kycklingben med lår
- 0,5 st zucchini
- 0,5 st sötpotatis
- 2 dl broccoli frusen eller färsk
- 2 dl pumpa frusen eller färsk
- 1 st stor beta
- 2 dl vitkål brysselkål eller rödkål
- 2 msk olivolja
- 2 nypor havssalt
Kryddblandning
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 15 g salvia färsk
- 15 g timjan färsk
- 1 msk basilika torkad
- 2 tsk havssalt
- 2 msk olivolja
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft, eller 225 grader i vanlig ugn.
- Hacka färska örtkryddor, gärna i en liten matberedare med knivar. Blanda de färska örtkryddorna med resten av kryddorna och olja i en skål
- Skär grönsakerna i ca 2 cm stora bitar.
- Lägg kycklingbenen i en braspanna och gnid in kryddblandningen över kycklingen.
- Blanda grönsakerna med olja och salt i en skål.
- Lägg grönsakerna runt kycklingen. tillaga i ugn i 35 grader. Mät temperaturen och säkerställ att den är 72 grader intill benet.
- Om kycklingen är fryst måste tillagningstiden förlängas, vilket beskrivs i texten ovanför receptet.