Jag börjar vänja mig men… toaletter, rinnande vatten och frihet?

Jag börjar vänja mig  men… toaletter, rinnande vatten och frihet?

Jag är väldigt öppen med min operation, min knepiga mage, min stomi. Människor får gärna fråga och jag svarar gärna! Jag vill dock inte skylta med det inför okända, jag vill ju inte vara ”stomi-tjejen” i alla sammanhang, jag vill kunna välja själv.

Som situationen är just nu så börjar jag vänja mig vid påsen och jag börjar lära mig vad och när och hur jag ska äta för att det ska vara så bekvämt som möjligt. Däremot är jag lite obekväm med vissa saker jag vill och ska göra i sommar. Jag har tre saker som jag funderar att göra under sommaren; Almedalsveckan på Gotland med S-studenter, SSU:s mellanvalsläger på Bommersvik och segla en stund med Den Ömma Modern och Anders i Stockholms skärgård.

Det som gör mig lite tveksam är att jag just nu,fortfarande i ett läge där jag lär mig leva i denna nya situation, måste bestämma mig vad jag ska göra och inte göra, framför allt när det gäller SSU:s mellanvalsläger.

Politikerveckan i Almedalen på Gotland var jag på förra året, och det var det bästa veckan under hela sommaren! Utan konkurrens! Det som oroar mig är hur det ser ut med toalett och duschar. Hur långt det är mellan klassrummet vi sover i och toaletterna. Hur toaletterna ser ut. Hur många toaletter det finns. Förra året duschade vi i omklädningsrummen till en stor idrottshall. Det var inte bara s-studenter som bodde på skolan utan även danskids som vi inte kände och som var typ 14 år. Det där med gemensamma duschar har jag inte riktigt hittat ett förhållningssätt till, och framför allt inte till okända människor och nakenhet.

SSU:s mellanvalsläger innebär tältning och det andra runt omkring håller jag på att fråga runt hur det kommer fungera. Som sagt är tillgång till toalett och rinnande vatten fruktansvärt viktigt. Tältande i sig har jag inte så svårt för, det kan vara mysigt, får jag ha ett eget litet tält eller dela med någon jag väljer själv så har jag inget emot den delen. Men jag har ingen aning om hur dom ska försörja hundratals SSU:are med toaletter och duschar. Och jag tänker inte skylta med stomi och ärr inför en massa okända ungdomar. Där någonstans går min gräns. Så jag får se vad jag får för svar och sedan ta ett beslut om det.

Segling då… Det finns toalett på båten. Rinnande varmt vatten är det lite värre med. Jag är inte heller ett fan av båttoaletten ska ju sägas högt. Jag tycker att den är lite lurig och luktar illa… Jag tror faktiskt att jag bara har använt den en eller två gånger under de typ 3 somrar som mor och Anders har haft compis-båten. Det är ju i alla fall med familjen och det gör ju allt lättare. Men det är ändå saker som jag måste lösa på något sätt innan jag åker.

Jag kommer nog lösa allt det här, men det är frågor som uppstår och hur fri är jag egentligen när jag måste tömma påsen 5-6 gånger om dagen och ibland någon gång på natten?Lämna en kommentar