Fläskfilé provencal – för autoimmun paleo
Här om dagen tänkte jag på en rätt som min pappa gjorde ibland när det var kalas. Hela mitt minne var att det var skivad fläskfilé ovanpå potatis. Efter lite googling hittade jag vad det var för rätt, det var fläskfilé provencal! Självklart gick den inte att göra rakt av, men med några anpassningar så blev den en utmärkt AIP-rätt. Den är självklart mjölkfri, glutenfri och fri från potatisväxter.
Autoimmun paleo fläskfilé provencal
Ingredienser
- 800 g fläskfilé
- salt
- granulerad vitlök kan bytas mot vitlökspulver
- 1 msk kokosolja
- 800 g sötpotatis
- 2 msk olivolja
Vitlöksolja
- 2 msk persilja färsk eller fryst
- 4 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med vitlöksoljan. Hacka vitlöken smått. Om du använder färsk persilja hacka den också. Blanda alla ingredienser i en skål, vitlöksoljan ska vara som en kräm. Ställ åt sidan.
- Putsa fläskfilén och skär i skivor som är knappt en centimeter tjocka. Krydda med salt och granulerad vitlök på båda sidorna. Värm en stekpanna på medelhög värme och ha i en klick kokosolja.
- Skala sötpotatisen och skiva i tunna skivor, använd gärna mandolin. Lägg skivorna på bakplåtspapper på två plåtar, de ska helst inte ligga på varandra. Ringla olivolja över och strö över lite salt, ställ in i ugnen i 10 minuter. Stäng inte av ugnen när de är färdiga.
- Stek fläskfiléskivorna ca 3 minuter på varje sida, lägg åt sidan efterhand.
- Placera potatiskivorna i en ungsfast form. Var försiktig så de inte faller sönder, ett tips är att använda en stekspade och en gaffel och flytta över ett par i taget. Lägg sedan fläskfiléskivorna ovanpå potatisen.
- Klicka ut vitlöksoljan på fläskfilén, gärna i skarvar och vid kanter så att vitlöken kan rinna ner bland potatisen. Sätt in formen i ugnen i 7 minuter.
- Servera med sallad!
Åh, vad gott det låter! Det får testas! 😊
Vad roligt!! Det är en favorit, som det var alldeles för länge sedan vi lagade!
Så god! Kan varmt rekommendera denna rätten 😊
Åh så roligt att du tycker om receptet!!
Hittade hit och om 5 minuter är maten klar. Det blir en smygpremiär på nya kosten här i huset. Tack för inspirationen!