Plommonspäckad fläskkarré för höstsöndagar

Plommonspäckad fläskkarré för höstsöndagar

Plommonspäckad fläskkarré är ett kul sätt att göra en söndagsstek! Höstens måltider tycker jag ska vara mustiga och smakrika, och genom att peta in plommon i karrén så får den en sötma som är svårt att beskriva och som höjer måltiden flera steg. Plommonspäckad fläskkarré tar lite tid i ugnen, totalt 1,5-2 timmar, men är så värt tiden!

Höstens alla smaker

Jag har en väldigt årstidsbaserad syn på mat. Och under hösten gillar jag när maten är mustig och rund i smaken! Fläskkarré är inte den roligaste styckdelen, men genom att peta in plommon i köttet så tycker jag att blir flera nivåer högre! Att tillaga grönskare tillsammans med köttet gillar jag också skarpt, eftersom det gör att alla smakerna finns med i hela rätten. Det är toppen att använda skyn från köttet för att göra sås på! Och sätter verkligen pricken över i!

Grönsakerna att ha till

Det är vanligt att servera plommonspäckad fläskkarré med potatis tillagad tillsammans med steken ihop med andra rotfrukter, ärtor och äppelmos. Och den kombinationen fungerar sådär bra för AIP.

Därför anpassar vi!

I detta recept serverar vi vår plommonspäckade fläskkarré med palsternacka, morötter, äpplen och lök. Grönsaker som tillagas tillsammans med köttet i ugnen. Jag brukar ofta lägga till sallad också, eftersom jag gillar att ha en kall grönsakskomponent på tallriken.

Utöver det tycker jag även att det är gott med stekt honungsglaserad brysselkål till, då det gifter sig bra med sötman i plommonen! Ett annat alternativ är att komplettera med grönkålssallad för att skapa en intressant kombination i konsistenser.

Välj rätt plommon!

En viktig detalj i att tillaga mat med torkad frukt är att välja rätt torkad frukt! Det är superviktigt! Ett tips är att alltid leta efter ekologisk torkad frukt, eftersom den icke-ekologiska ofta har konserveringsmedel (som t.ex svaveloxid) i sig för att frukten ska behålla färgen. Vilket är helt onödigt!

Jag handlar oftast på COOP, och köper därför Änglamarks ekologiska torkade plommon, som bara innehåller katrinplommon och vatten.

Klara framför Öresundsbron

Plommonspäckad fläskkarré - AIP, paleo

En trevlig söndagsstek med plommon
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 16 torkade plommon kolla innehållsförteckningen för compliant (inget socker, ingen olja)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 syrliga äpplen små
  • 1 msk olivolja eller kokosolja
  • 2 lagerblad
  • 3-5 dl benbuljong kött, alternativt egen grönsaksbuljong

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Putsa fläskkarrén, vilket innebär att skära bort hinnor och mindre skavanker. Späcka sedan karrén med hälften av plommonen, alltså stick in ett skarpstål eller liknande i köttet och peta sedan i plommonen. Salta därefter karrén runt om.
  • Lägg karrén i en ugnsfast form med fettsidan uppåt. Stick in ugnstermometern i köttet där det är som tjockast, och se till att spetsen på termometern hamnar ungefär i mitten av köttbiten.
  • Skala lök, morot och palsternacka. Skär i ganska stora bitar. Klyfta äpplena. Lägg morot, palsternacka, lök och äpplen runt karrén. Häll i oljan i formen, och lägg i lagerbladen.
  • Sätt in steken i ugnen och sätt termometern på 85 grader, vilket tar ca 1,5-2 timmar. Ös köttet, alltså häll buljong över köttet, ungefär en gång i halvtimmen under tiden köttet är i ugnen.
  • När köttet når 85 grader, ta ut det ur ugnen och lyft upp det ur formen. Lägg det på en skärbräda och låt vila i 10-15 minuter.


Lämna en kommentar