Veckoplanering – vecka 4

Veckoplanering – vecka 4

Att göra planer som denna veckomeny för strikt AIP har varit jättebra för mig. Jag har funderat mycket på hur jag gör för att äta paleo. Jag har också tänkt på hur jag säkerställer att jag kan göra bra val utan att det ska kännas som att jag försakar något. Vecka fyra bygger, precis som de tidigare veckorna, på middagarna. Plus att jag preppar mycket shredded chicken och grönsaker i början av veckan.

Veckoplanering för vecka 3 av strikt eliminering AIP följer samma struktur som de två tidigare veckorna, vecka 1 och vecka 2 och vecka 3 Alla tre veckomenyerna är en del i min 4-veckorsplan där alla måltider är beskrivning, inklusive mellanmål och snacks.

Att lära av veckomenyer

Vi gör nästan alltid en meny för veckans alla middagar. Jag sätter mig med mina bästa kokböcker, kollar bland recepten vi printat efter hand vi hittat spännande recept och utgår från erbjudanden i vår matbutik. Att göra en veckomeny är avgörande för att jag ska kunna äta autoimmun paleo, AIP. Framförallt när jag håller mig strikt och all mat jag stoppar i mig ska finnas i kyl och frys.

Sedan skriver jag planen i ett delat dokument i anteckningar i mobilen, som både jag och min man har tillgång till. Jag lägger till länkar till digitala recept, skriver in i vilken kokbok och vilken sida som recept finns på, och noterar vad som ska tas ut ur frysen. I samma anteckningar skrivs också inköpslistan in. Min man skriver in sina livsmedel, framförallt kring frukost och bröd, från sin sida. Och vi använder listan i mobilerna när vi handlar.

Att ha en stor mängd recept på lager gör det lättare att anpassa maten efter säsong, erbjudanden och budget. Och det gör det också enklare att variera och minska risken för att hamna i en vardag där maten blir enahanda.

aip måndag vecka 4

Måndag

Frukost – cassavamjölsgröt

En gång i veckan unnar jag mig cassavamjölsgröt. Ibland äter jag det oftare, framförallt när jag mår mycket illa. Eftersom jag är en grötälskare så är cassavamjölsgröten en livskvalitetshöjare av rang!

Oftast gör jag cassavamjölgröten med hallon, men jag har också gjort den med blåbär, björnbär och jordgubbar. När jag gör med andra bär än hallon så tinar jag bären och mixar dem med mixerstav innan jag smaksätter gröten. Detta eftersom jag gillar gröten slät.

Lunch – shredded chicken med sallad

Som vanligt på måndagar blir det shredded chicken. Och lunchen kombineras med prepping av kyckling för resten av veckan. Kyckling äts denna gång med sallad, gärna rivna morötter med lite citronjuice på, blandad sallad, förkokta rödbetor och gurka. Men det är helt upp till smak och säsong.

Middag – fylld spagettipumpa eller zucchini

Att fylla grönsaker med köttfärs och gratinera är ett väldigt trevligt sätt att göra middag.

Denna middag är en liten avvikare från resten av recepten i planen, då den innehåller två recept. Ett med spagettipumpa och ett med zucchini. Anledningen till att det är två recept är för att spagettipumpa är väldigt säsongsberoende. Däremot är spagettipumpa supergod! Så om den finns tillgänglig är det väldigt kul att använda den till middag. Zucchini finns i stort sett alltid tillgänglig, och till ett rimligt pris. Därför har jag med båda recepten.

Mellanmål – smoothie

Jag gör återigen smoothie till mellanmål. Jag sitter djupt inne i hallon/blåbär-smoothie med utsvävning mot björnbär ibland. Men det går såklart att göra smoothie på massor av andra saker. Ibland har jag i fryst spenat, eller andra gröna bland. Andra gånger har jag i några lingon. Jag är dock en vanemänniska och jag håller mig till det jag är trygg med, alltså hallon och blåbär.

Snacks -lufttorkad skinka

Preppa – shredded chicken

Att göra protein och ha i kylen är en framgångsfaktor för mig. Shredded chicken ser jag till att ha i kylen hela tiden för att kunna ha i snabbmåltider, som snacks eller för att ha i tex tacos. Jag gör gärna två kycklingar.

aip tisdag vecka 4

Tisdag

Frukost – hash med bacon

Hash är en rätt som har för mig samma status som filmjölk med flingor har för många. Jag äter det mest hela tiden. Till frukost, lunch och middag. När fantasin tryter eller kylen gapar tomt. Hash är också perfekt för kylskåpsrensning, så länge det finns ett bra protein.

Hacka också grönsaker för ytterligare fyra måltider. På så sätt så underlättas vardagen kommande dagar.

Lunch – rester zucchini/spagettipumpa

Att göra extra mycket mat till middag är ett ypperligt sätt att få livet att gå ihop. Det är också ett sätt för mig att få i mig mat när aptiten är bristande.

Middag – cottage pie

Jag är ett stort fan av ungsgratinerade måltider. Att göra cottage pie (kusinen till shepherds pie där skillnaden är att shepherds pie har lammkött och cottage har annat kött).

Då vit sötpotatis är svårt att få tag i i Sverige, och jag tycket att vanlig sötpotatisen är för söt, så använder jag istället rotselleri.

Rotsellerimos

Jag skalar rotsellerin och skär i bitar om ca två gånger två centimeter. Rotsellerin kokas i 20-25 minuter och de sista 5 minuterna har jag i ca 10 cm normaltjock purjo. Sedan hälls vattnet av och rotselleri och purjo stompas. Om man inte har en potatisstomp är elvispen med ballongerna ett bra alternativ. Salta och ha i vitlökspulver. Om moset blir lite torrt, ha i en klick kokosolja.

I övrigt följs receptet hos Gutsy by nature.

Mellanmål – tostones med avokado

Tostones är en ny upptäckt som jag tacksamt tagit emot. Jag har saknat crisp! Att få in crisp i min matrotation gör att suget efter bröd och potatis minskar radikalt. För suget efter bröd och potatis har inte med själva smakerna att göra för mig. Det är konsistensen jag saknar!

Snacks – lufttorkad skinka

Preppa – grönsaker

Hacka grönsak för fyra kommande måltider. Lägg grönsakerna i förpackningar där varje dag delas upp utefter den ordning som de ska ner i stekpannan. Rotfrukter, zucchini, svamp och kål var för sig. Gärna också i dagsransoner.

aip onsdag vecka 4

Onsdag

Frukost – hash med shredded chicken

Att göra frukost med förbaskade grönsaker och färdigt protein, som bara ska värmas, är väldigt bekvämt för morgontrötta människor som jag. Jag gillar verkligen att ha färdigskurna grönsaker redo till framförallt frukost. Eftersom jag är en kroniskt morgontrött person, så står sömn högre än allt på morgonen. Genom att förbereda blir frukosten mycket svårare att prioritera bort.

Lunch – rester cottage pie

Middag – fiskgratäng

På temat gratäng finns också fiskgratäng! Receptet på denna fiskgratäng är på torskrygg, men vi gör den ofta med pollok också. Pollok är en mycket billigare än torsk, och just i gratäng är inte fisksorten avgörande för slutresultatet. Såsen och moset är viktigare!

Ofta väljer vi också att gratinera moset med fisken, för jag älskar gratinerat mos!! Jag klickar ut moset runt kanten på formen, lägger sedan i fisken i mitten och sist hälls såsen i mitten.

Mellanmål – kokosyohurt med bär

Gör kokosyoghurt själv eller köp, finns hos Willys/ Hemköp under namnet Garant och på ICA.

Snacks – rökt skinka

aip torsdag vecka 4

Torsdag

Frukost – hash med bacon

Lunch – rester fiskgratäng

Middag – marockansk kyckling

Jag gillar att ha olika smakbilder och i min bästa kokbok finns ett recept på marockans kyckling som jag måste ha med i min meny. Men jag varierar också med en del andra recept som doftar och luktar av marockanska kryddor.

Att göra kyckling och grönsaker i en panna är alltid en favorit. Med marockansk kryddning blir det ännu bättre.

Att göra kycking tagine med kronärtskocka är en annan favorit.

Till kycklinggrytor äter jag gärna fried cauliflower rice, alltså stekt blomkålsris. Att risa blomkål själv tycker jag är ganska enkelt, men det hamnar blomkål lite överallt. Därför hackar jag helst rätt mycket blomkål åt gången. Sedan fryser jag in det råa riset i påsar om ca 4 dl, vilket är lagom för två personer.

Mellanmål – tonfisk och avokado

Snacks – shredded chicken

aip fredag vecka 4

Fredag

Frukost – hash med shredded chicken

En av sakerna jag gillar med att äta hash till frukost är att jag håller mig mätt länge. Så det räcker ofta ända till lunch! Jag tror det finns två anledningar till att jag blir mättare på hash än på konventionell frukostmat. Jag äter mer. Men jag får också i mig mer näring, det är näringstätare. Jag uppskattar också att ha i mycket salt. Eftersom jag inte har någon tjocktarm tar jag inte upp salt på samma sätt som andra, och jag har ett konstant saltsug. När jag äter frukost som är salt har jag lättare att hantera suget under dagen!

Lunch – rester kyckling med blomkålsris

Middag – rödbetsbiffar med palsternackspommes

Jag gillar verkligen att arbeta ner andelen kött i våra måltider. Ett ypperligt sätt är att blanda i grönsaker i köttbiffar. En favoritgrönsak för detta är rödbeta, en grönsak som har massa schyssta vitaminer och goda grejer i sig.

Vi gör biffar enligt basrecept men med hälften köttfärs och hälften rå riven rödbeta. Helt enkelt, hälften riven rödbeta (rödbeta är kladdigt så jag river helst i matberedare), hälften köttfärs, och sedan kryddor. Mät temperaturen i biffarna för att veta när de är klara, eftersom rödbetorna gör att färgen kommer vara röd inuti oavsett temperatur.

Till rödbetsbiffarna gör jag palsternackspommes. Jag skär stavar av palsternacka och lägger glest på en plåt med bakplåtspapper. Sedan ringlar jag över olivolja, saltar och har på lite vitlökspulver av något slag. Därefter tillagas palsternackorna i ugnen på 200 grader varmluft i ca 15 minuter tills de fått färg.

Mellanmål – smoothie

Snacks – lufttorkad skinka

Preppa – tina frusna bär

Ta fram bär till helgens frukost och ställ i kylen på tidning.

aip lördag vecka 4

Lördag

Frukost – kokosyoghurt med bär, te och avokado

Helgfrukosten är speciell, och jag lägger gärna lite extra fokus på dem. Att ge helgfrukosten lite extra utrymme, både gällande tid och budget, är för mig att investera i livskvalitet.

Jag kokar te och serverar tinade bär och kokosyoghurt. Jag skivar också upp en avokado för att få i mig nyttiga fetter som mättar länge. Till detta lägger jag till en skopa kollagen, antingen i yoghurten eller i teet.

Lunch – rester rödbetsbiffar och pommes

Middag – fisktacos med tostones

Tacos är verkligen en smakhöjare i vardagen. Det är kul med plockmat, och jag använder tacos för att få in krisp i menyn.

Jag steker gärna fisken som i detta receptet. Möjligtvis med tillägget vitlökspulver som kryddning. Ibland steker jag också med lite citronjuice i pannan för att få en syrlig smak.

Till fisken gör jag tostones, istället för tacochips. Jag älskar också att ha en god salsa till tacos. Salsan i receptet för fisken är ett bra alternativ. Annars är en lätt mangosalsa alltid ett toppenalternativ. Utöver ingredienserna i receptet från Sannas paleo så har jag också gärna i finhackad gurka. Jag tycker nämligen att konsistensen blir ännu bättre då! Sedan har jag såklart sallad på tacobordet!

Mellanmål – smoothie

Snacks – shredded chicken

aip söndag vecka 4

Söndag

Frukost – kokosyoghurt med bär, te och avokado

Precis som på lördagen serverar jag långsittarfrukost även på söndagen. Gärna med en tidning att läsa långrepotage i.

Lunch – hash på shredded chicken

Enligt precis samma modell som frukostarna tidigare i veckan är denna lunch en hash.

Middag – plommonspäckad fläskkarré och ugnsrostade grönsaker

Konceptet sunday roast är mycket trevligt. För just på helgen har vi ofta tid att låta en köttbit tillagas under lite längre tid, och på så sätt får vi en trevlig söndagsstek. Att göra plommonspäckad fläskkarré är ett trevligt sätt att piffa upp en söndagskväll.

Till fläskkarrén gör jag ungsrostade grönsaker, som får stå i ugnen under tiden som köttet vilar efter att det blivit färdigt. För att få färdigt grönsakerna på 15 minuter så höjer jag temperaturen till 225 grader och skär grönsakerna i små bitar. Samt, så tillagar jag dem glest på en stor plåt.

Mellanmål – smoothie

Snacks – lufttorkad skinkaLämna en kommentar