Vegansk pumpkin pie smoothie

Vegansk pumpkin pie smoothie

Julsmaker i november? Det är fullkomligt rimligt att få det genom att göra en vegansk pumpkin pie smoothie! En smoothie som fyller hela kroppen med värme och jultillfredsställelse!

Middagen

I helgen hade vi vänner hemma på middag. När det kommer gäster gillar jag verkligen att laga lite mer ”komplicerade” rätter och testa nya saker. Denna gång testade vi att göra pumpapaj. Vilket var en process då det i stort sett är omöjligt att hitta pumpapuré på burk i vanliga matbutiker.

Pumpapuré

Till slut föll beslutet på att göra egen puré, vilket jag ändå ville prova på! Att göra egen pumpapuré var inte speciellt svårt, men det tog lite tid. Efter lite googlande hittade jag ett recept från Hello Switzerland, vilket är bra eftersom temperaturerna är rätt även om receptet är på engelska. Receptet hittar du här.

I receptet står det att man ska använda butternutpumpa eller muscatpumpa, vi hittade muscatpumpa, och köpte två mindre pumpor. Dessa pumpor finns inte alltid i butik, men såhär på hösten är det fullkomligt säsong att testa olika pumpor!

Jag valde också att göra receptet i den sötare lite mer komplicerade varianten, där man låter den puréade pumpan stå i en sil i kylen över natten, och den vätska som samlas upp används för att göra en suryp som rörs ned i purén. På så sätt blir det pumpa med pumpa, och väldigt gott!

Jag fryste in pumpan i enheter om 1 dl för att kunna använda till smoothie för en person när det behövs.

Vegansk pumpkin pie smoothie – kryddorna

Pumpasmoothien blir till pumpkin pie smoothie genom kryddorna, som på alla sätt och vis signalerar svensk jul som kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot.

För smoothien så har jag gjort en kryddblandning som jag förvarar i en glasburk och använder två teskedar av i varje smoothie.

Såhär är ration

 • 3 msk kanel, helst ceylonkanel
 • 4 tsk malen ingefära
 • 1 tsk vardera av malen muskot, malen kryddnejlika och malen kardemumma

Vegansk pumpkin pie smoothie

Smoothien behöver en fryst ingrediens för att få en bra konsistens. Ofta styckfryser jag in bananer i skivor, men här är pumpapurén fryst så jag använder färsk banan. Jag skär klumpen med pumpapuré i mindre bitar och har i alla ingredienserna i min smoothieblender och mixar till den är slät. Det går såklart bra att använda mixerstav också.

Jag använder alltid kokosmjölk i mina smoothies, det mättar, är vegetabiliskt och jag använder oftast Garants Kokosmjölk, men numera har även Santa Maria kokosmjölk på tetra utan tillsatser. Att göra en vegansk pumpkin pie smoothie är verkligen något alla borde göra i november!

smoothie

Pumkin pie smoothie

Portioner 1 smoothie

Ingredienser
  

 • 1 banan
 • 1 dl pumpapuré länk till recept finns ovan
 • 2 tsk pumkin spices recept finns ovan
 • 1 tsk lönnsirap
 • 1,2 dl kokosmjölk
 • 1-1,5 dl vatten

Instruktioner
 

 • Skär den frysta pumpan i mindre bitar. Skär bananen i cm-tjocka skivor. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa tills smoothien är slät.
 • Servera med lite ceylonkanel på toppen!


Lämna en kommentar