Enkla snabba palsternackspommes

Enkla snabba palsternackspommes

Enkla tillbehör med få ingredienser och som går att göra snabbt är ett must have i köksrepertoaren. För oss är palsternackspommes ett sådant tillbehör.

Palsternacka

Palsternacka är i säsong juni-juli, men finns ofta i butik hela året. Jag gillar när det är 7-8 palsternackor på 500 g, vilket det är under sommaren. Palsternackan är lite söt i smaken och kan därför vara svår att kombinera.

Palsternacka är fiberrik och innehåller vitamin B3, C och kalium, vilket också gör det till en trevlig komponent i matlagningen. Läs gärna mer om näringsvärdet i palsternacka här!

burgare med palsternackspommes

Palsternackspommes är ett av våra favoritsätt att tillaga palsternacka. Det går snabbt, är enkelt och vi har för det mesta palsternacka i kylen. Vi äter också ofta palsternacka som mos, gärna kombinerat med andra rotfrukter som rotselleri, jordärtskocka och morot. Annas är palsternackan en viktigt del både i mina frukosthash och när vi gör rotsaker i ugn.

Pommes

Pommes är ju så himla gott! Och en sak jag saknade, och trodde att jag aldrig skulle kunna ersätta, när jag slutade äta potatis, var just pommes. Steget till att göra pommes på sötpotatis var inte så långt, men att våga göra pommes av andra grönsaker tog ett tag. Men nu är palsternackspommes tillsammans med sötpotatispommes de varianter som vi äter oftast!

Palsternackspommes

Palsternackan är lite söt i smaken, och det är inte alltid det passar till det man vill äta. Ett knep för att göra palsternackorna mindre söta är, att som i det här receptet, täcka palsternackan med äppelcidervinäger. Äppelcidervinägern neutraliserar lite av den söta smaken och gör att palsternackan blir något mindre karaktäristisk i sin smak.

När jag gör pommes så lägger jag alltid de färdigskurna friesen i en skål och häller över olivolja och salt. Sedan använder jag händerna för att röra runt så att pommesen täcks av olja. När jag använder palsternacka så har jag även i en skvätt äppelcidervinäger i denna process.

  • palsternackspommes
palsternackspommes

Enkla snabba palsternackspommes

Ett perfekt, snabbt, tillbehör till burgare och kött av olika slag.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Husman, Paleo
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flingsalt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 180 grader vanlig ugn.
  • Skala palsternackorna och skär längsmed i stavar som blir ca 1x1 cm där de är som tjockast. Lägg den skurna palsternackan i en stor skål.
  • Häll över olivolja och äppelcidervinäger, och ha i salt. Använd händerna och blanda väl.
  • Sprid ut palsternackan på en plåt. Tillaga i ugn i 15-17 minuter, palsternackorna ska få färg. Var noga de sista minuterna så att de inte bränns!


Lämna en kommentar