Sommartårta (paleo, nöt- och mandelfri, mjölkfri, glutenfri)

Sommartårta (paleo, nöt- och mandelfri, mjölkfri, glutenfri)

Jag har skrivit mycket om ägg i mina senaste recept, och detta är ytterligare ett recept som kräver ägg. Och att introducera ägg har gjort det möjligt att baka saker. Som denna tårta!

Sommartårta

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Efterrätt
Kök Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 3 msk honung
  • 125 g kokosolja smält
  • 1,65 dl kokosmjöl
  • 1,65 dl tapiokamjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 1 st citron, zest och juice

Vaniljkräm

  • 4 st äggulor
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 st vaniljstång
  • 2 msk honnung
  • 1 tsk gelatinpulver

Dekor

  • 150 g jordgubbar eller annan frukt/bär, mynta etc.
  • 250 ml kokosmjölk väl kyld, minst 24 timmar

Instruktioner
 

Kakbotten

  • Pensla en springform med kokosolja och bröa den med kokosmjöl. Sätt ugnen på 175 grader (jag är noga med att använda "vanlig" ugn och inte varmluft när jag bakar).
  • Blanda tapiokamjöl, kokosmjöl och bikarbonat i en skål.
  • Vispa ägg och sötning luftigt med ballongvisp.
  • Blanda ner den smälta kokosoljan i det pösiga ägget.
  • Rör ner mjölblandingen.
  • Häll smeten i formen. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt svalna.

Vaniljkräm

  • Dela äggen och spara äggulan.
  • Dra ur vaniljen ur vaniljstängerna.
  • Blanda gelatinpulvret med vattnet och låt "blomma". Följ instruktionerna på burken.
  • Sjud äggula, kokosgrädde, honung och vaniljen på svag värme. Vispa hela tiden. När såsen tjocknat ha i gelatinet. Du kan också väja att ha i själva vanilstängerna för mer smak.
  • Ställ vaniljkrämen kallt i minst 15 minuter. Om du vill använda den senare kommer krämen att tjockna till rätt ordentligt, men går fortfarande utmärkt att bre på tårtan.

Tårta

  • Vispa kokosgrädden med ballongvisp tills den blir fluffig.
  • Lägg tårtbotten hel på ett fint fat. Bred på vaniljkrämen med en lilleman eller slickepott.
  • Klicka på kokosgrädden.
  • Dekorera med jordgubbar.

Anteckning

Tårtan är godast i rumstemperatur, men går att förvara i kylen i flera dagar.


3 thoughts on “Sommartårta (paleo, nöt- och mandelfri, mjölkfri, glutenfri)”

    • Hej! Tack för påpekandet! Kokosmjölken ska stå två gånger, med 2 dl i vaniljkrämen (behöver inte vara kyld) och 250 ml till dekoren (denna ska vara väl kyld)

    • Ah! jag har bytt kokosgrädde och kokosmjölk! Det ska vara kokosmjölk (från garant) rakt igenom!

Lämna en kommentar