Sommartårta (paleo, nöt- och mandelfri, mjölkfri, glutenfri)
Jag har skrivit mycket om ägg i mina senaste recept, och detta är ytterligare ett recept som kräver ägg. Och att introducera ägg har gjort det möjligt att baka saker. Som denna tårta!
Sommartårta
Ingredienser
Tårtbotten
- 4 st ägg
- 3 msk honung
- 125 g kokosolja smält
- 1,65 dl kokosmjöl
- 1,65 dl tapiokamjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
- 1 st citron, zest och juice
Vaniljkräm
- 4 st äggulor
- 2 dl kokosmjölk
- 2 st vaniljstång
- 2 msk honnung
- 1 tsk gelatinpulver
Dekor
- 150 g jordgubbar eller annan frukt/bär, mynta etc.
- 250 ml kokosmjölk väl kyld, minst 24 timmar
Instruktioner
Kakbotten
- Pensla en springform med kokosolja och bröa den med kokosmjöl. Sätt ugnen på 175 grader (jag är noga med att använda "vanlig" ugn och inte varmluft när jag bakar).
- Blanda tapiokamjöl, kokosmjöl och bikarbonat i en skål.
- Vispa ägg och sötning luftigt med ballongvisp.
- Blanda ner den smälta kokosoljan i det pösiga ägget.
- Rör ner mjölblandingen.
- Häll smeten i formen. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Låt svalna.
Vaniljkräm
- Dela äggen och spara äggulan.
- Dra ur vaniljen ur vaniljstängerna.
- Blanda gelatinpulvret med vattnet och låt "blomma". Följ instruktionerna på burken.
- Sjud äggula, kokosgrädde, honung och vaniljen på svag värme. Vispa hela tiden. När såsen tjocknat ha i gelatinet. Du kan också väja att ha i själva vanilstängerna för mer smak.
- Ställ vaniljkrämen kallt i minst 15 minuter. Om du vill använda den senare kommer krämen att tjockna till rätt ordentligt, men går fortfarande utmärkt att bre på tårtan.
Tårta
- Vispa kokosgrädden med ballongvisp tills den blir fluffig.
- Lägg tårtbotten hel på ett fint fat. Bred på vaniljkrämen med en lilleman eller slickepott.
- Klicka på kokosgrädden.
- Dekorera med jordgubbar.
Anteckning
Tårtan är godast i rumstemperatur, men går att förvara i kylen i flera dagar.
Kan inte se kokosgrädden i receptet. Hur mycket skall det vara?
Hej! Tack för påpekandet! Kokosmjölken ska stå två gånger, med 2 dl i vaniljkrämen (behöver inte vara kyld) och 250 ml till dekoren (denna ska vara väl kyld)
Ah! jag har bytt kokosgrädde och kokosmjölk! Det ska vara kokosmjölk (från garant) rakt igenom!