Stekt blomkålsris

Stekt blomkålsris

Blomkålsris när det bara kokas, ångas eller micras kan vara bland det tråkigaste som finns. Istället kan man därför göra stekt blomkålsris!

Stekt blomkålsris kan låta rätt tråkigt det också, men i stekt blomkålsris så har vi i en massa andra grönsaker. Vi har alltid i morötter, men ofta också zucchini. Någon sorts lök är standard, det är ofta gul lök, men kan lika gärna vara rödlök, vårlök eller purjolök, beroende på vad som finns hemma. Svamp är också trevligt att ha i, eller några rädisor.

Köpa eller göra blomkålsris?

Ofta köper vi färdigt, fryst, blomkålsris. Mest för att det blir så mycket blomkål överallt när man gör eget blomkålsris. Det köpta blomkålsriset kostar lika mycket året om, så under perioder är det också avsevärt billigare än att göra eget.

Stekt blomkålsris blir också ett sätt att dryga ut den förhållandevis dyra blomkålen med framför allt morötter. Morötter är oftast avsevärt billigare.

När vi gör eget blomkålsris så använder vi knivarna i vår matberedare. Vi river inte, då vi tycker att det blir för grötigt och småttigt.

Stekt blomkålsris

Blomkål

För fyra portioner använder vi 300 g fryst risad blomkål.

Morot

Vi brukar använda 2 stycken stora morötter, ca 300 gram. När vi skalat morötterna och skurit dem i rimliga bitar, så hackar vi dem med kniven i vår matberedare genom att pulsa. Morotsbitarna ska vara max 3 millimeter stora när moroten är färdighackad.

Zucchini

Zucchini är en toppengrönsak att använda för att få mängd, men inte för många kolhydrater. Zucchinin är också trevlig när den steks då den får ett visst stuns. Även denna hackas i matberedaren till bitar om max 3 milimeter.

Lök – av något slag

För smakens skull behövs någon form av lök i stekt blomkålsris. Vi använder den lök vi har hemma. Det kan vara rödlök, gul lök, vårlök, schalottenlök eller purjo. Oavsett vilken så hackar vi den jättesmått tillsammans med vitlök i den lilla elektriska hackaren som hör ihop med vår mixerstav.

Annat att ha i

Det går att ha i nästan vilka grönsaker som helst i det stekta blomkålsriset. Svamp är en favorit, men också fänkål och stjälkselleri. Det är bara fantasin som sätter stopp!

stekt blomkålsris

Stekt blomkålsris

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 300 g blomkålsris vi använder fryst
  • 300 g morot
  • 0,5 st zucchini
  • 3 st champinjoner
  • 0,5 st gul lök går att byta mot valfri sort
  • 2 st vitlökar
  • 1 tsk örtsalt kolla så att den är AIP
  • 2 msk coconut aminos eller soja om du kan äta det
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja

Instruktioner
 

  • Koka blomkålsriset och ställ åt sidan.
  • Hacka alla grönsakerna. Morot, zucchini och svamp i matberedare med knivar så att bitarna blir max 3 millimeter stora. Lök och vitlök i en liten elektrisk hackare jättesmått.
  • I en stor stekpanna eller tjockbottnad gryta häll i olivoljan. Stek morötterna på medelhög värme, ca 4 minuter. Ha i lök och vitlök, stek i en minut ytterligare.
  • Häll i zucchini och svamp och blanda. Stek i ungefär 2 minuter tills zucchinin börjar mjukna.
  • Ha i blomkålsriset och blanda runt. Häll över coconut aminos, salt och vatten (använder du soja, var vaksam med saltet). Låt puttra på medelhög temperatur, rör om några gånger, tills vätskan är borta.
  • Servera!


Lämna en kommentar