Stomiterapeuten & njursjuksköterskan

Stomiterapeuten & njursjuksköterskan

Dagens utflykt var till stomiterapeuten. Östra sjukhuset är verkligen på fel sida stan. Långt bort helt enkelt. Jag har fått fler hjälpmedel än jag hade innan, ringar mot skavsår, medel för att ta bort tejp, gördel och påsar av olika slag att pröva. Vad passar mig är frågan.
Så. Nu ska jag testa påsar!
De kriterier jag tänker bedöma dem utefter är

  • bekvämlighet – skaver den, hur är formen, hur känns den
  • slutning/tömning
  • fästförmåga och tejp
  • material
  • piffiga funktioner i övrigt

Varje kategori kommer få ett omdöme och ett betyg på skalan 1-5
Jag fick fyra påsar av varje sort och tänkte testa tre dagar i sträck med samma och sedan byta för att på slutet göra ett prov där jag har olika varje dag för att bättre kunna göra en jämförelse mellan de olika.
När det gäller njurarna har jag fått så bra hjälp av mottagningen på NÄL. Jag pratade med en sjuksköterska i morse och bad om att få remisser för att ta prover. Jag sa att det var bråttom och därför ringde hon till vårdcentralen och fixade så att de vet vilka prover som ska tas utan att det behöver skickas en pappersremiss. Mycket bra! Nu väntas jag på vårdcentralen imorgon bitti. Läkaren ska i sin tur vara uppmärksam och se hur proverna ser ut på fredag och är det något som inte stämmer kommer han ringa upp.
Jag är rätt övertygad att det är något som är fel. Det spänner och bultar i benen, det blir bättre om jag ligger med benen lite högt och sämre om jag sitter länge och/eller det är varmt. Precis samma som när jag blev dålig. Jag tror till och med att jag är svullen i hela kroppen. Vätskan ansamlar sig bara som mest i fötter och vader. Så. Prover. Svar. Åtgärd.
Jag ska berätta mitt motto.
Acceptera och gå vidare.
Det som jag inte kan påverka försöker jag att låta bli att älta kring och släppa så fort som möjligt och istället koncentrera mig på sådant jag faktiskt kan påverka.Lämna en kommentar