Tacos, mexikansk mat och kryddor

Tacos, mexikansk mat och kryddor
enchiladas
Enchiladas

Konceptet ”tacos” är helt fantastiskt! Utan att tröttna skulle jag kunna äta det flera gånger i veckan. Det går att variera nästan till oändlighet, och att anpassa för olika kostpreferenser och -behov.

Tortillas

När man som jag äter AIP är bröden det som är knepigast, tätt följt av kryddningen. För mig är också brödet avgörande, för jag får ett hysteriskt sug efter konsistensen av bröd. Jag har testat att göra snabba cassvatortillas som jag oftast lyckas med, men inte alltid. Dessa tortillas tycker jag funkar bäst när man äter just tortillas. Jag gör receptet rakt av i dl istället för cups och då blir det ca 8 stycket tortillas. De som blir över äter jag som snacks med avokado på dagen efter.

För taquitos och enchiladas använder vi receptet på tortillas från taquitosreceptet. Det är tortillas helt utan mjöl, utan istället på kokbanan och färsk cassavarot. Dessa tortillas blir helt annorlunda, men funkar utmärkt för just saker som gratineras i ugn.

En liten önskan jag har i min jakt på den perfekta tortillan är att införskaffa en tortillapress (det är nästan ett behov vid detta laget, men vårt kök har begränsat med förvaring). En tortillapress hade varit en game changer för tortillagörandet. Eftersom jag gör tortillasen själv, så blir tacos inte en snabbmat hemma hos oss, utan något som kräver rätt mycket tid, en tortillapress hade hjälpt till med att kapa tiden.

Kryddorna

Många av kryddorna som gör tacos till det som vi i Sverige förknippar med tacos funkar inte i AIP. I alla fall inte i elimineringsfasen. Så, börja med att jobba med tillbehören.

Men kryddorna är viktigt för att få till smakerna. Viktiga kryddor är oregano, basilika, vitlök, ingefära och gurkmeja. Ett recept jag tagit mycket inspiration från när jag jobbat fram min kryddning är från Meatified. Men om svenska tacos är en dröm så är spiskummin en bra krydda att testa att återintroducera i fas ett. Spiskummin är ett frö, och introduktionen ligger under ”seed spices” i introduktionsfas 1. Om spiskummin funkar så finns det en hel värld av tacos framför en!

Tillbehören

taquitos
Taquitos

Tacos kan ha vilka tillbehör som helst egentligen. Men i AIP försvinner de två färgglada tillbehören paprika och majs vilket gör att bordet ser lite tunnare ut. För att få till färg så gillar jag att ha med mangosalsa, eller salsa med granatäppelkärnor.

Guacamole är också superviktig, där finns krämigheten! En guacamole är en avokadobaserad röra som kan innehålla de mesta. Jag gillar att göra den enkel med bara vitlök och salt, men det är också kul att jobba med smakerna och ha i koriander, kokosmjölk och lime.

Picklad rödlök är också ett kul tillägg på tacobordet. Det ger också färg. Vi snabbpicklade rödlök häromsistens och använde då Food Pharmacys recept som är compliant med AIP.

Proteinet

Vi har testat massor av olika proteiner till tacos. Pulled pork eller beef är ju så trevligt, då med krydda av balsamicovinäger. Vi kör mycket shredded chicken, och igår hade vi kalkon. Fisk går att panera med cassavamjöl och steka eller fritera. Det är också gott att snabbsautéra räkor med citron, vitlök och färsk koriander.Lämna en kommentar