Tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurksallad – AIP, paleo, mjölkfritt
Att följa det autoimmuna protokollet och äta autoimmun paleo innebär att maten naturligt är glutenfri och mjölkfri. Det är fokus på råvarorna, ursprung, näringstäthet, klimatpåverkan är viktiga faktorer. Detta recept på tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurksallad är AIP och paleo, och går supersnabbt att få på moddagsbordet!
Fiskälskaren
Halva min släkt är från västkusten och hemma hos oss har fisk alltid varit vanligt! Som liten var det inte ovanligt att vi köpte hel torsk och transporterade med hem över landet efter lov och semestrar. Jag är en van fiskätare helt enkelt. Men framförallt har det varit torsk som funnits på bordet. Jag gillar helt enkelt fisk, och det finns flera recept som visar det, jag gillar framförallt fiskgratängen och den saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppan!
Hållbart fiske
När vi handlar fisk här där vi bor är det svårt att göra det med nära kännedom om fiskaren. I vår butik så kommer fisken i fiskdisken från Grundsunds fisk, men det är ju ändå en bit bort från södra Skåne. Jag längtar efter fiskbutikerna på Tjörn helt enkelt! Det bästa vi kan göra just nu, också med tanke på budget, är att handla MSC-märkt, en märkning för hållbart fiske. MSC-märkningen innebär att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd, som fångats med så liten påverkan på havsmiljön som möjligt. Det är viktigt för mig att handla hållbar fisk. Jag vill dock egentligen handla fisk som jag vet hela kedjan för. Drömmen är en ekonomi som tillåter att handla i fiskbutiken varje vecka och ändå ha råd att äta fisk ofta.
Klimatpåverkan
Proteinets klimatavtryck är också en viktig aspekt att ha med sig. En rapport från SLU från 2012 (s. 9) visar att fisk genererar väldigt låga nivåer av utsläpp. Medelvärdet för koldioxidekvivalenter för fisk är 3 per kilo producerad fisk. Vilket är mycket lägre än nötkött (26) och lamm (21), hälften mot fläsk (6) och något lägre än quorn (4). Nötter ligger dock lägre (1,5), liksom baljväxter (0,7) och viltkött (0,5). Att ha koll på proteiners klimatpåverkan är en parameter jag vill ha i bakhuvudet när jag planerar mat.
Matplanering
Vi handlar nästan alltid på Coop, och jag planerar alltid maten utifrån bladet (om det finns intressanta erbjudanden i det) i kombination med att jag googlar recept eller slår i kokböcker. För ett tag sedan fick vi erbjudande om vit tonfisk, en fisk jag aldrig ätit tidigare. Så det blev en spännande upptäcktsfärd på internet och en del försök för att hitta en måltid som är AIP!
Vi fick, efter lite arbete, ihop denna rätt, vit tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurka, en rätt som är AIP och paleo och som äts tillsammans med en citronsås gjord på kokosmjölk som görs till AIP-créme fraiche.
För mig är AIP-créme fraiche en ny upptäckt! Ta kokosmjölk och kyl över natten, sedan blandas det i citronjuice eller äppelcidervinäger tills syrligheten känns lagom (smaka av efter hand). I detta recept så har man i citronjuice, salt och lite vitlök.
Tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurksallad - AIP, paleo, mjölkfritt
Ingredients
Sötpotatis
- 450 g sötpotatis med skal
- 1 msk olivolja
- salt
Citronsås
- 1 pkt kokosgrädde väl kyld i minst 12 timmar. 250 ml, jag använder garant
- 1/2 st citron totalt i receptet behövs en hel citron
- 1-2 tsk äppelcidervinäger
- salt
Snabbpicklad gurka
- 1 st gurka
- 1 ask krasse
- 1/2 st citron
- 1 tsk honung
- 1 msk olivolja
Tonfisk
- 1 pkt vit tonfisk à 280 g
- 1 tsk olivolja
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt i ugnen.
- Skiva sötpotatisen i centimentertjocka skivor. Skär skivorna i bitar på cirka 2 x 2 centimeter. Lägg bitarna i en skål, häll över olivolja och salt och blanda väl.
- Sprid ut sötpotatisen på den varma plåten, så glest som möjligt. Tillaga i 20-25 minuter. Håll koll så sötpotatisen inte bränns.
Citronsås
- Riv skalet på citronen fint. Pressa citronen och dela upp juicen i två delar. Ställ hälften åt sidan.
- Blanda kokosmjölken med citronjuice, zest och äppelcidervinäger. Börja med den mindre mängden äppelcidervinäger och smaka av för att få den rätta syrligheten för en "crème fraiche-sås". Salta en aning.
- Ställ in i kylen så att såsen tjocknar igen. Det går utmärkt att göra såsen kvällen innan.
Snabbpicklad gurka
- Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg gurkan i en bunke. Klipp ner krassen i samma skål.
- I en annan skål blanda den andra hälften av citronjuicen, olivolja och honung (om honungen är fast, micra den snabbt på låg effekt). Häll över gurkan och krassen, vänd runt.
Tonfisk
- Stek tonfisken (tinad) på medelhög värme i 1-1,5 minuter per sida.