Vad har alkohol med Saken att göra?

Vad har alkohol med Saken att göra?

Jag har aldrig förstått grejen med att blanda alkohol och politik. Eller varför många tycker att det är så viktigt att ha alkohol i alla former av sociala sammanhang. Alkohol i olika former kan vara trevligt, men den är inte avgörande för att jag ska ha roligt. Jag har varit på fantastiska fester som har varit helt alkoholfria och fruktansvärda tillställningar där alkoholen flödar fritt. Jag har ofta njutit av SSU:s alkoholpolicy, då den gör att fokus blir på sällskapet, innehållet och politiken, istället för på förställningen, festen och bakfyllan. När jag gör politik, så gör jag politik. Det är av den anledningen som jag ytterst sällan dricker i politiska sammanhang. Jag vill inte må dåligt dagen efter, jag vill vara fräsch åtta sharp, jag är där för politiken. Jag har varit nykter på kongresser med s-studenter och på kurser med partiet oavsett hur dessa organisationer som helhet ser på alkohol.

För mig är den första frågan jag ställer mig ’vad är syftet?’. Är syftet att ta beslut, så tycker jag att jag ska se till att vara i allra bästa form för att ta och debattera dessa beslut. Är syftet utbildning, så ska jag möjliggöra för att jag ska lära mig så mycket som möjligt. Är syftet socialt, så väljer jag ofta att göra det utanför politiken och då kan jag göra vad jag vill, eftersom ingen annan drabbas om jag inte är på topp.

Den andra frågan för mig är ’vem betalar?’. Om jag står för kalaset så är det mitt beslut. Bjuder någon annan på delar av mat och logi så funderar jag på den organisationens/personens vilja. Är organisationen politisk, då är politiken primär, är det ett vinprovningssällskap så är vin en del av syftet. Väljer personen som bjuder att ibte dricka alkohol, då kan jag utan att själv tycka att det är en uppoffring välja en dryck som inte är alkoholhaltig.

Den tredje frågan ’vilken är min roll?’. Jag tycker att det är viktigt att fundera på sin roll. Är den mer offentlig eller privat. Representerar jag en organisation eller mig själv. Vilka resultat kan mitt agerande få för den organisation jag för tillfället representerar om jag blir fotograferad med en drink i handen? Är det värt det?

Jag tycker verkligen att alkohol rätt ofta får ta för mycket plats inom den rörelse där jag är aktiv och alkoholen riskerar rätt ofta att bli exkluderande. Alla vill inte dricka och känslan av att jag måste dricka för att inte bli ifrågasatt eller stämplad som tråkigt är ibland överväldigande. Jag har sagt det många gånger, vad har alkohol med politik att göra?

Det jag vill göra istället är fika, kaffe, kakor, frukt och häng är fantastiskt för den politiska diskussionen. Sjunga sånger och vårda vårt kulturarv är en annan sak vi kan göra tillsammans. Spela spel, leka lekar, laga mat tillsammans och äta den, basta, gå långa promenader eller ligga i mörkret och ha långa nattliga filosofiska resonemang med sin rumskompis är bara några exempel på saker jag hellre ägnar mig åt.1 thought on “Vad har alkohol med Saken att göra?”

Lämna en kommentar