En möjlig plan

En möjlig plan

Har idag fått det andra järndroppet. Fick också, pga stor tur, träffa läkaren när jag ändå var på mottagningen. Vi pratade om möjliga scenarier, eftersom jag har så mycket symptom och han lyfte det faktum att min tarmsjukdom kan vara en av den tredjedel av de inflammatoriska sjukdomsfallen i tjocktarmen som är diffusa och inte riktigt kan kategoriseras som Crohns eller Ulcerös colit. De möjliga scenarierna tänker jag ta som de kommer, jag gillar inte att spekulera, inte heller gillar jag att tänka på allt som kan gå tokigt. Men det finns där i bakhuvudet, att som jag har det just nu inte är ett alternativ.

Men vi beslutade i alla fall om en plan. Undersökning nästa vecka. En ny medicin. Ändring av doseringen på imurelen, eftersom jag inte bryter ner den optimalt, och den behöver lite ändringar i ämnesomsättningen för att fungera som den ska. Men jag har inte ork att hoppas att det ska bli bättre. För om jag hoppas finns det utrymme för besvikelse, och besvikelsen skulle kunna förstöra hela sommaren för mig. Jag vill ha en fin sommar. Vill att vi ska kunna göra det bästa av den. Men vi har i alla fall en plan!2 thoughts on “En möjlig plan”

 • Hej Klara!
  Har också Crohns och läser din blogg till och från; läste från början om din resa i Sydsvenskan. Häftigt att du berättade så öppet om sjukdomen!
  Brukar själv vara skeptisk till andra personers råd och tips, i synnerhet eftersom man kan sin sjuka själv bäst och vet att det inte bara är att ta någon mirakelmedicin och sen vara ”frisk”. Däremot har jag också haft problem med upptaget av Imurel (som jag käkat i 10år typ). I kombo med Allopurinol (samt Asacol) hamnade jag i remission efter i princip 2års lågintensivt skov. Det är åtminstone 1,5 års för lång tid för att man inte ska kolla hur patientens ämnesomsättning funkar i förhållande till Imurel. Vad jag ville komma fram till är att det verkligen kan vara värt att få kartlagt hur just din ämnesomsättning bryter ner medicinen. Och sen få nåt som passar just dig.
  Håller tummarna för att du snart blir bättre!

  Mvh
  Anna

  • Hej!
   Tack för din kommentar. Det här med imurelet är en helt ny grej för mig. Jag har ätit imurel i sammanlagt nio-tio år. Och igår fick jag reda på att denna avvikelse i upptagningen (som inte är helt galen, men ändå tillräckligt) fanns redan 2011. Det är igen som har nämnt avvikelsen för mig, och inte heller har det sagt något om att det kan vara så att metabolismen kan göra att medicinen tas upp på olika sätt. Detta faktum gör mig lite irriterad.

   Just nu har jag en kronisk, lågintensiv, inflammation i den del av tjocktarmen jag har kvar. Detta har antagligen varit fallet i över ett år. Det har behandlats med kortison på olika sätt, i olika omgångar. Och nu kan det vara så att min underhållsbehandling inte är optimal. Jag blir som sagt irriterad.

   Nu har jag i alla fall minskat dosen imurel från 175 mg om dagen till 75 mg. Och om två veckor ska jag börja med en medicin jag inte minns namnet på, men som egentligen är mot gikt, och som ska ändra i metabolismen. Sedan nya prover.

Lämna en kommentar