Kasslergratäng med mango, pepparrot och ingefära

Kasslergratäng med mango, pepparrot och ingefära

Ibland behöver jag ha nya smaker i köket. Och då är det perfekt att få ett sånt infall samma dag som vi veckohandlar. Så jag la till ingredienser för en kasslergratäng, som har sötma från mango, lite sting från pepparrot och fräschhet från ingefära. Vi testade och det blev riktigt bra! Och ovanligt för att vara hemma hos oss.

Gå direkt till receptet
Kasslergratäng

Kassler? Det är ju processat kött!

Ja, kassler är processat kött. Men ibland är tiden och/eller budgeten sådan att det livet kräver ett visst mått av kompromiss. Men det går såklart att göra den här gratängen med ett annat rökt kött, eller med hemgjord falukorv om man så vill. Det viktigaste är att göra medvetna val, läsa innehållsförteckningar och inte pressa sig själv för mycket.

Frukt i mat?

Jag är skeptisk till frukt i mat. Bananer, ananas, mango är ju annars vanliga, men jag är skeptisk. Jag har bara ett annat recept som innehåller frukt. Det är Korma med kyckling och mango. För en sak jag lärt mig när jag ändrat min kost är att sötma i mat inte behöver komma från raffinerat socker. Som i korman kommer både sötma och krämighet från mangon. Och det ger än fräschhet som inte annars hade kunnat skapas utan väldigt många ingredienser.

Vardagsmat

En av de största utmaningarna med att laga all mat från grunden tycker jag är att säkerställa att det alltid finns något att äta. För det är inte alltid tid och ork finns för att lägga ens 30 minuter i köket. Igår såg jag en TikTok om en familj där alla åt Cleant. Och mamman i familjen förberedde massor av mat och la in i frysen, bara för att ta fram när nöden kräver. Det är det som är min målbild! Fram till för några veckor sedan hade vi det så hemma också, men matlådorna åt vi upp i slutet av höstterminen. Därför måste frysen fyllas på igen!

Kasslergratäng

Kasslergratäng

En snabb gratäng som är prefekt för vardagar
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 400 g kassler eller annat rökt kött
  • 1 st rödlök
  • 250 g fryst mango i små bitar
  • 2,5 dl kokosmjölk vi använder Garant
  • 3 msk pepparrot finriven
  • 2 msk färsk ingefära finriven
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • sellerisalt
  • 0,5 dl näringsjäst

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skär kasslern i tunna skivor, lägg omlott i en ugnssäker form.
  • Skala och halvera en rödlök, skär i tunna skivor. Sprid ut över kasslern.
  • Sprid ut mangon över kasslern och löken.
  • Riv pepparrot och färsk ingefära.
  • Blanda kokosmjölk, pepparrot och ingefära i en bunke. Salta efter behag och häll i äppelcidervinäger för att neutralisera kokossmaken något.
  • Strö över näringsjäst och gratinera 15 minuter
  • Servera med rotsaker, någon form av ris eller pasta.
Keyword gratäng, vardagsmat


Lämna en kommentar