Köttbullar, pannbiffar och hamburgare – ett basrecept

Många tror att ägg och ströbröd är ett måste för att få olika former av köttfärsbiffar att hålla ihop. Så är det inte! Men om man inte vill använda ägg för att hålla ihop eller ströbröd för att dryga ut måste man ändra sina metoder. Så här är ett inlägg om köttbullar, pannbiffar och hamburgare – ett basrecept där elvispen är avgörande. Avgörande för att skapa fibrer som ersätter ägg! Och avgörande är just elvispen! För med en elvisp skapar vi fibrer i köttfärsen som gör att den håller ihop!

Gå direkt till receptet
baconbiff med palsternackspommes och pesto

Arbeta med smakerna!

Vi lagar väldigt ofta mat på olika former av köttfärs. Både för att det är mat som är lätt att göra snabbt och förbereda för dagar där tiden inte räcker till, men också för att det går att få bra köttfärs till bra pris. För maten ska inte ruinera en!

Men veckor där köttfärs dyker upp flera gånger behöver fokus ligga på smakerna. För köttfärs behöver inte smaka på ett och samma sätt. Det är kryddorna som gör det! Men också kvaliteten på köttet. För ett högkvalitativt kött, från djur som har ätit bra och levt bra, smakar mer. Det går aldrig att komma ifrån!

Basrecept på köttbullar, pannbiff och hamburgare – kryddorna!

Anledningen till att jag gör ett basrecept är för att vi aldrig gör exakt samma. Processen är alltid likadan, men kryddorna skiljer sig åt. Och det beror på humör, men också vad vi har hemma.

Tidigare har jag t.ex. skrivit ett recept på grekiska färsbiffar, det receptet är ett exempel på hur vi kan krydda både köttbullar och pannbiffar. Hamburgare kryddar vi ofta mindre och enklare, eftersom det på hamburgare är tillbehören som gör hela måltiden.

Kryddor vi ofta använder är oregano, basilika, dragon, timjan och persilja. Så där är en bra början! Utöver det så använder vi alltid sellerisalt. Sellerisalt är umami, och höjer alla andra smaker. Vi brukar köpa från Borgeby kryddor. Deras sellerisalt innehåller lite socker, vilket inte är ok för alla. Men jag tänker att det är så lite att för mig gör det ingen skillnad. Om man vill undvika sockret helt så är det också ganska lätt att göra eget sellerisalt.

Hoppas du tycker att receptet är till hjälp!

signatur
baconbiff med palsternackspommes och pesto

Köttbullar, pannbiff, hamburgare – ett basrecept

Klara Twete
Många tror att ägg och ströbröd är ett måste för att få olika former av köttfärsbiffar att hålla ihop. Så är det inte! Men om man inte vill använda ägg för att hålla ihop eller ströbröd för att dryga ut måste man ändra sina metoder. Och här är den nya vinnaren elvispen! För med en elvisp kan det skapas fibrer i köttfärsen som gör att den håller ihop!
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman

Ingredienser
  

  • 1 kg blandfärs nötfärs för hamburgare
  • 3 tsk salt gärna sellerisalt
  • 2 msk granulerad vitlök
  • 2 st små gula lökar ej i hamburgare
  • kryddor

Instruktioner
 

  • Lägg köttfärsen i en stor skål. Häll i kryddorna och ta fram elvispen med ballongvisparna på. Blanda köttfärsen och kryddorna med elvispen, ordentligt. Det ska skapas trådar i köttfärsen som gör att den håller ihop. Forma sedan färsen till köttbullar, burgare eller pannbiffar. Stek och ät!
Keyword basrecept, glutenfritt


Lämna en kommentar