Grekiska färsbiffar

Grekiska färsbiffar

För att variera smaker, och även ha viss enkelhet i köket, är färsbiffar superbra! Färs går att krydda på massor av sätt. Just här är det grekiska kryddor och grekiska färsbiffar i fokus!

Detta recept skrivs i juni 2020 och vi håller på att förbereda oss för en sommar hemma, där vi på sin höjd kan göra en inhemsk resa. Men genom att arbeta med nya smaker så känner jag att vi kan göra sommar bra, i lägenheten, på balkongen och i parken! Vi ställer inte in, vi ställer (och tänker) om. Sommaren blir ju inte bättre än vi gör den! Oavsett var någonstans vi befinner oss!

Variera menyn

Mat behöver vara kul och varierad! Och ett sätt att göra det, även mitt i vardagen är färsbiffar med olika kryddning. För ett tag sedan gjorde vi grekiskt kryddade kycklingben i en panna, och smakerna i det receptet har inspirerat detta recept.

Färsbiffar är praktiskt så tillvida att färs är något vi alltid har hemma. Vi fryser in köttfärs i halvkilospaket, och plockar fram efter hand. Det som är bra med de förhållandevis små paketen är att de går fort att tina. Och även om man glömt att ta fram ur frysen är inte middagen körd.

När jag sitter ner och komponerar vår veckomeny så är variation en mycket viktig parameter. Och är det då möjligt att äta färs två gånger, med olika kryddning såklart, så kan det rädda en tight vecka. Om allt annat är lika, och det bara är kryddningen som skiljer sig åt, är det lätt för den som behöver laga mat att snabbt göra det utan att behöva vara kreativ. För det orkar man inte alltid.

På tallriken

Vi åt grekiska färsbiffar tillsammans med palsternackspommes och basilikapesto. Det blev precis lagom komplicerat för den dagen. Vi plockade ut peston ur kylskåpet, gjorde vårt standardtillbehör palsternackspommes och kryddade färsbiffarna på ett nytt sätt.

Det blev en finfin vardag i början på juni helt enkelt!

Jag hade också gärna ätit grekiska färsbiffar tillsammans med sötpotatis på en het plåt och tzatziki. Framför allt skulle jag säga att någon form av sås är viktig för att få den där känslan av att vara utomlands, även i dessa coronatider.

grekiska färsbiffar palsternackspommes pesto

Grekiska färsbiffar

Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Paleo
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

 • 500 g blandfärs
 • 1 msk oregano torkad
 • 1 msk basilika torkad
 • 1/2 msk dill fryst
 • 1 msk lökpulver
 • 1 msk granulerad vitlök
 • 1 tsk sellerisalt

Instruktioner
 

 • Lägg alla ingredienserna i bunke. Använd en elvisp med ballongvisparna och blanda köttfärsen och kryddorna ordentligt. Kör med elvispen i ca 3 minuter tills köttfärsen börjar tråda sig. Det gör att den håller ihop.
 • Gör biffar av färsen, välj storlek och form efter tillfälle.
 • Stek på medelhög värme i kokosolja tills de når 72 grader i innetemperatur.
 • Servera!


Lämna en kommentar