Blomsterprakten

Blomsterprakten

För ett par år sedan läste jag Maria Borelius Hälsorevolutionen och där pratar hon om konceptet ”awe”. Awe är svårt att översätta till svenska, men hon använder ordet förundran. Och jag har som en strategi att eftersöka upplevelser som ger awe. Blomsterprakten på Sofiero gav verkligen awe, förundran!

Naturupplevelser

För mig är en del att söka naturupplevelser på platser jag vet är fantastiska, vilket gärna får innehålla utsikt och vyer. Jag uppskattar framför allt att utforska nya platser. Platser där jag inte vet vad som kommer på andra sidan krönet eller svängen.

Denna vår har jag bland annat upplevt bokskogens intensivgröna färd, Skälderviken i vårljus, vitsippor i Skrylle i motsol, rapsfält efter rapsfält och outslagna alléer!

Alla dessa upplevelser har vi aktivt sökt. Och vi har ofta använt oss av Runvandringar i Skåne. Det är en fantastisk sida där både längs och höjd framgår i de digitala kartorna! Och vi upplever också att den som har lagt ut kartorna älskar fina vyer! Vi använder oss också av Skånska landskap.

Blomsterprakten på Sofiero

Jag har alltid tyckt att rhododendron är en rätt tråkig blomma. Men för ett par år sedan var vi på Sofiero precis i slutet av blomningen och jag blev väldigt glatt överraskad! Därför ville jag verkligen åka dit när blommorna blommar!

Blomsterprakten i parken var helt fantastisk! Men det som framför allt tog andan ur mig var doften! Jag hade ingen aning om att rhododendron doftar!

Rhododendronbuskarna blommade så intensivt och överallt. Ovanför, på alla sodor, verkligen överallt. Och doften blev omslutande och väldigt mäktig!

Awe

Kombinationen mellan blommorna som omgav alla sidor av oss och den fantastiska doften gav just känslan awe. Förundran är en nästan obeskrivlig känsla, men när man upplever den så blir den helt självklar!

Om jag ska försöka beskriva den känsla som blomsterprakten på Sofiero gav som blev jag som helt uppfylld. Den fyllde varje del av kroppen, alla porer. Hela själen går ned i tempo och jag känner mig helt närvarande i stunden. Det finns inget innan, och inget efter. Awe, förundran, är något som kan komma helt oväntat, och blomsterprakten var inget som jag förväntade mig att uppleva på det sättet.Lämna en kommentar