Veckomeny v. 23

Veckomeny v. 23

Veckomeny vecka 23 är planerad för årets första sommarvecka, vi har nu gått in i juni! Jag har några veckor ledigt innan mina sommarkurser börjar. Och ledigheten har gjort att vi har testat ett par nya saker. Alla recept är AIP, och som vanligt länkar jag till de recept som finns tillgängliga. Annars skriver jag ut vilken kokbok de kommer ifrån.

Hoppas det insprierar!

Veckomeny för vecka 23 innehåller ett par favoriter som funnits med i menyerna för de två tidigare veckorna, framför allt när det kommer till tillbehören. Men vi har också testat två nya recept. Både tisdagens chinese lemon chicken, och måndagens lammkebab är rätter vi inte lagat förut. Vi testade även att använda vår Instantpot som slow cooker för första gången, till att göra carnitas.

veckomeny vecka 23

Just nu är vi i övergången in till sommaren. Och vi hade några dagar med riktig sommarvärme i början av veckan. Menyn denna vecka var inte planerad för riktig sommarvärme. Men från och med nästa vecka, om sommarvädret kommer tillbaka, så kommer det finnas fler kalla och svala tillbehör i vår veckomeny.

Tisdag – chinese lemon chicken med stekt blomkålsris

När jag gjorde veckans meny så följde jag som vanligt processen för att få till en bra, balanserad veckomeny. Jag slog i mina kokböcker, men jag kollade också igenom topprecepten på unboundwellness.com och där hittade jag Chinese lemon chicken. De senaste två veckorna har vi gjort bourbon chicken från Michelles hemsida. Och såsen i denna citronkyckling är precis lika krämig!

Att hitta riktigt krämiga såser är annars en utmaning inom AIP, eftersom de vanliga sätten att ”kräma till” är uteslutna. Så när jag hittar riktigt bra recept lagar jag dem mycket och vill skrika från taknocken hur bra de är!

Till denna rätt valde vi att göra stekt blomkålsris. Blomkålsris när det bara kokas, ångas eller micras blir väldigt smaklöst. Och när man köper färdigt blomkåls- eller broccoliris så är det också dyrt. Men genom att hacka morötter, zucchini, lök eller andra grönsaker och steka upp och blanda med blomkålsriset, så blir det både mer smakrikt och räcker längre. Detta knep gör att vi åt stekt blomkålsris både tisdag och onsdag enligt plan för veckomeny vecka 23 och gör det lättare att genomföra AIP i vardagen.

Onsdag – Asiatisk fisk med stekt blomkålsris

Veckans fisk blev en budgetvänlig variant, pollock. Vi köper ofta pollock när vi gör fisk i sås, vilket blir helt ok gott. Självklart är andra typer av vit fisk godare. Men genom att använda pollock så har denna asiatiska fisk blivit en budgetvänlig favorit!

Den asiatiska fisken är gjord med en metod som jag använder till flera fiskrecept, och som går att smaksätta på alla möjliga sätt. Denna gång hackade vi också i två citrongräs i såsen vilket gav en extra fräschör.

Till fisken åt vi uppvärmt stekt blomkålsris från tisdagen. Att vi hade rester till halva måltiden gjorde att onsdagens middag i stort skötte sig själv i ugnen. Detta var planerat eftersom jag hade nämnd, via videomöte, och andra halvan av familjen satt i sin egen videokonferens. (Vi var verkligen sociala med varandra denna onsdagskväll… inte…).

För att fylla ut tallriken hade vi lite skånsk romansallad och gurka på tallriken. Vilket är något jag gillar såhär i början av sommaren. Det är ett sätt att långsamt vänja oss vid att ha kalla tillbehör!

Torsdag – Grekiska pannbiffar med rotsaker och pesto

Torsdagens middag enligt veckmeny vecka 23 skulle vara grekiska pannbiffar med rotsaker och pesto. Ibland skriver jag tillbehören vagt på det sättet, ”rotsaker”. Det är för att kunna anpassa menyn utifrån vad som finns till bra pris i butiken. Men också för att kunna gå lite på känsla.

När vi skriver listan så är oftast huvudkomponenten satt. Eller åtminstone huvudkomponentens innehåll, även om inte smakbilden alltid är fast. Denna gång stod det pannbiffar, och i butiken bestämde vi att de skulle kryddas grekiskt.

Palsternackor är något vi ofta har mycket av hemma. Och när vi kom till torsdagen så kände vi att palsternackspommes skulle blir perfekt som tillbehör!

Till detta så hade vi pesto som sås!

Fredag – hash

På fredagskvällen skulle jag vara ensam hemma. Därför planerade jag för någon form av hopplock från vad som fanns i kylen.

Resterna av de grekiska pannbiffarna hade jag ätit upp till lunch. Och när jag kom hem från min sena långpromenad där jag lyssnat på poddar om #blacklivesmatter så ville jag ha något snabbt.

Därför gjorde jag hash. Hash är en variant på den klassiska pytt i pannan, men utan dess begränsningar. Jag upplever att pytt i panna ska innehålla vissa ingredienser, t.ex. potatis, vilket min aldrig gör. Därför använder jag hellre det engelska ordet hash.

I min hash denna fredag fanns det bacon, morötter, sötpotatis, lök, zucchini och romansallad. Kryddat med salt och vitlök.

Till hashen hade jag ketchup, vilket är en ny uppfinning som har gett min tillvaro så mycket guldkant!

Lördag – Tacos med carnitas, mangosalsa och guaca

Första lördagen i juni testade vi att för första gången använda slow cook-funktionen på vår Instantpot. Vi gjorde carnitas, även det efter ett recept från Michelle på Unbound Wellness.

Denna lördag kommer vara en dag jag kommer minnas länge! Vi åkte spontant upp mot nordvästra Skåne och hamnade först i Mölle, sedan på glas- och porslinsloutlet i Höganäs och till sist helt inbäddade i rhododendron på Sofiero. En helt perfekt lördag på så många sätt! Maten var här bara en del!

Kryddningen på köttet blev helt fantastiskt, men nästa gång ska vi välja en annan styckningsdel så att vi får köttet mer pulled. Men det är absolut ett recept vi kommer göra igen!

Jag gjorde tre stycken cassavatortillas för att möta mitt behov av bröd. Jag följde detta recept från Kattis healty lifestyle på iIstagram, men gjorde hälften och fick ut tre stycken tortillas.

Till tacosen hade vi mangosalsa, guaca efter recept från Predominantly paleo (guacan finns i detta recept), romansallad och gurka.

Söndag – korma med kyckling och mango med stekt broccoliris

En del i vår strävan för fler smaker innebär kreativitet. Denna söndag var jag sugen på krämig kyckling, och resultatet blev ett recept på korma med kyckling och mango.

Korma med kyckling och mango får en sötma i såsen på grund av mangon, och genom att steka upp kryddorna blir det en smakrik och rund gryta!

Till korman behöver man ha en blender, eller åtminstone en mixerstav, vilket jag beskriver utförligt i receptet.

Vi åt broccoliris till korman. Vi väljer ofta att köpa Coops frysta broccoliris som blir färdigt i micron på fem minuter.

Måndag – lammkebab med sötpotatis på het plåt

Lammfärs är ett trevligt sätt att variera smakbilden i vardagen. Och denna måndag testade vi ett nytt sätt att tillaga lammfärs, spett!

Jag tillagade dessa spett medan jag deltog på ett medlemsmöte via Zoom. En av coronatidens fördelar är att vissa delar av vardagen har blivit mycket enklare att multitaska!

Jag googlade och hittade ett recept på indisk lammkebab från Gutsy by nature. De blev riktigt goda och kommer serveras igen! Jag gillade framför allt den lilla hinten av mint!

Till kebaben åt vi sötpotatis på het plåt, ett av våra favorittillbehör! När det finns små sötpotatisar i butiken så är sötpotatis på het plåt ett tillbehör vi äter veckovis!

Tidigare veckomenyer

Vill du ha mer inspiration finns fler veckomenyer här!Lämna en kommentar