Mos – på annat än potatis!

Mos – på annat än potatis!

När jag säger att jag äter köttbullar med mos, eller mos till köttgryta, så tänker de flesta utan att reflektera att det är potatismos jag menar. Men jag äter aldrig potatis. Så vi gör mos på annat än potatis! Och oftast så använder vi rotselleri, palsternacka och morot.

Gå direkt till receptet
Torsk med mos

Mos på rotselleri, palsternacka och morot

Självklart går det att göra mos på en massa olika grönsaker. Blomkålsmos är vanligt, att göra mos på broccoli blir kul färg. Rotmos är ju ett mos det också, med en bas på kålrot. Och vårt vardagsmos är ett rotsellerimos.

Den största fördelen med potatis och potatismos är att vi i vår matkultur uppfattar potatis som neutralt. Om det är så eller inte går att diskutera, men om man som jag inte kan äta potatis så behövs andra ”neutrala” alternativ. För oss har rotsellerin blivit en vardagsgrönsak just för att den är förhållandevis flexibel och neutral. Och ofta går att ersätta potatis med.

Men för att få ett mos som är lättätet och fungerar till mycket är knepet att blanda flera olika rotsaker. Rotsellerin ger fyllnadskänslan jag gillar i mos, palsternackan lite sötma och lenhet och morötternas viktigaste funktion är att ge färg. För alla tallrikar blir trevligare när det finns färg!

Vad äter vi till moset?

Vi äter mos till massor av saker. Och jag har även börjat utmana min skepticism mot att äta mos till t.ex. gryta. Med gott resultat! Men jag har fortfarande långt att gå när det kommer hur jag tycker att olika maträtter ska kombineras.

Vi äter väldigt ofta mos till fisk. Både torsk och lax. T.ex. funkar det utmärkt att äta mos till torskrygg i paket eller till fisk med sås. Här är två recept som med fördel kan kombineras med mos:

Torsk i paket
En ganska enkel, men ändå lyxig middag får du med tork i paket tillagad i ugn! Att servera ett paket per tallrik gör att middagen ser mer avancerad ut än den egentligen är! Genom att tillaga fisken i paket samlas alla smakerna och fisken blir väldigt god och saftig!
Check out this recipe
Fisk med dill- och citrontäcke (AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt)
En perfekt vardagsrätt som görs direkt från fryst fisk. Blir färdig på 45 minuter från det att fisken tas ur frysen!
Check out this recipe
fisk med krämig sås och mos

Annars äter vi ofta mos till köttbullar eller pannbiff. Fördelen med att ha samma mos till många saker är ju att det är lätt att göra mycket mos i början av veckan och sedan äta det till flera middagar. Så jobbar vi ofta!

Köttbullar, pannbiff, hamburgare – ett basrecept
Många tror att ägg och ströbröd är ett måste för att få olika former av köttfärsbiffar att hålla ihop. Så är det inte! Men om man inte vill använda ägg för att hålla ihop eller ströbröd för att dryga ut måste man ändra sina metoder. Och här är den nya vinnaren elvispen! För med en elvisp kan det skapas fibrer i köttfärsen som gör att den håller ihop!
Check out this recipe
baconbiff med palsternackspommes och pesto

Vi äter också moset med korv. Men att hitta korv som går att köpa i ”vanlig” butik som jag kan äta – utan peppar, chili, paprikapulver osv – har varit en stor utmaning. Men nu har vi hittat ett Nonna Elide som gör två varianter av salsiccia som funkar för mig, och är supergoda: naturell och fänkål!

lax med mos

Rotselleri-. palsternacks- och morotsmos

Många tror att mos måste vara på potatis. Men mos kan vara så mycket mer. Vårt vanliga vardagsmos består numera av rotselleri, palsternacka och morot – för färgens skull"
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 0,5 st rotselleri
  • 3 st palsternackor
  • 2 st morötter
  • salt

Instruktioner
 

  • Skala rotsakerna och skär dem i bitar, ca 2 cm stora. Koka upp vatten i en kastrull som du kan ånga rotsakerna i. Ånga sedan rotsakerna i 25 minuter tills de är helt mjuka. Om du inte har möjlighet att ånga går det också lika bra att koka rotsakerna, men då blir moset lösare.
  • Mosa rotsakerna med en potatisstomp och mixa sedan med mixerstav. Salta efter smak. Servera!
Keyword middag, mos, rotfrukter

Hoppas det kan inspirera till att testa nya kombinationer av grönsaker i mosform!

signatur


Lämna en kommentar