Morotssoppa med kokosmjölk och färsk ingefära
Jag är inget stort fan av soppor. Men plötsligt händer det, och jag hittar en som jag skulle kunna äta ofta! I detta recept äts soppan med pulled kyckling, men det skulle gå lika bra med bacon till. Denna soppa tog ca 30 minuter att göra, och en bra blender hemma är att föredra.
Morotssoppa
Ingredienser
Soppa
- 1,5 st gul lök
- 25 g ingefära
- 2 st vitlöksklyfta
- 1 st citrongräs
- 2 msk olivolja
- 4 dl vatten
- 1 dl benbuljong
- 250 ml kokosmjölk
- 500 g morötter
- 1 krm salt
Pulled kyckling
- 2 st kycklingfiléer
- 3-5 dl benbuljong
- 0-2 dl vatten
- 1 st lök
- 2 krm salt
Till servering
- koriander
Instruktioner
Pulled kyckling
- Koka kycklingfiléerna under lock i en kastrull, i en blandning av vatten och benbuljong tillsammans med en lök delad i mindre delar och lite salt. Låt koka ca 40 minuter. När den är färdig, dra isär med två gafflar.
Soppan
- Strimla löken, skala ingefäran och skär citrongräset i mindre bitar. Lägg dem tillsammans med vitlök i en liten matberedare (exempelvis en liten med knivar som hör till en mixerstav). Mixa kryddorna en aning, ha i 1 msk olivolja, mixa sedan till en pasta.
- Skala och slanta morötterna.
- Fräs kryddpastan i ytterligare 1 msk olivolja i den kastrull soppan ska tillagas i. Fräs i ca 1 minut på hög värme under omrörning.
- Häll vatten, kokosmjölk och benbuljong i kastrullen. Ha i morötterna och låt sjuda 30 minuter.
- Häll soppan i en blender och mixa den slät, smaka av.
- Servera med pulled kyckling och eventuellt koriander.
Anteckning
Receptet kommer ursprungligen från Coop men har anpassats för autoimmun paleo, både genom att kryddningen ändrats och att benbuljong har lagts till.