Bechamelsås – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt

Bechamelsås – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt

Att kunna göra lasagneliknande maträtter har varit en dröm, som jag aldrig trodde skulle kunna bli sann, sedan jag började med AIP. En av de knepigaste aspekterna av AIP har hela tiden varit såser, eller snarare bristen på såser. Och den senaste tiden har vi experimenterat med bechamelsås och fått till en riktigt bra variant! Så här kommer en bechamelsås som är helt AIP och paleo, och därmed också helt mjölkfri och glutenfri.

Bechamelsås - AIP, paleo, glutenfritt, mjölkfritt

Bästa bechamelsåsen som vi fått till hemma hos oss. Den är krämig, helt AIP och paleo, och därmed mjölkfri och glutenfri, och har gjort det möjligt att göra lasagneliknande gratänger!
Cook Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Course Huvudrätt, Tillbehör
Cuisine Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Servings 4 portioner

Ingredients
  

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 2,5 dl kokosmjölk jag använder Garants, vilket kan vara avgörande för konsistensen
  • 2 tsk näringsjäst kan också kallas bjäst
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk tapiokamjöl går att byta rakt av mot arrowrot
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt

Instructions
 

  • Dela blomkålshuvudet och skär loss buketterna. Dela buketterna så att de blir ungefär lika stora. Koka upp vatten, och ånga. Jag ångar helst blomkål då den annars suger till sig rätt mycket vatten, men det går självklart att koka istället. Ånga i ca 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk.
  • Värm kokosmjölken på låg värme, under omrörning, i en kastrull. När kokosmjölken börjar bli varm, ha i näringsjästen och rör så att det blir en jämn sås.
  • Häll vatten och tapiokamjöl i en skakare och gör en toppredning. Säkerställ att det inte finns några klumpar innan du använder redningen. Häll hälften av redningen i såsen under omrörning. (Spara hälften till senare, eftersom du kan behöva mer vätska beroende på hur stor formen är.)
  • Värm såsen tills den börjar sjuda och blir tjockare. Ta av den från värmen.
  • Lägg blomkål, citronjuice och salt i en blender. Häll över såsen och mixa tills såsen är slät och det inte finns några blomkålsbitar kvar. Smaka av och ha i mer citronjuice och salt om kokossmaken är för framträdande.



1 thought on “Bechamelsås – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt”

  • Jättegod och krämig sås! Har inte kunnat äta ost på flera år och detta smakade minst lika bra som en Bechamel med ost i! Har en lasagne i ugnen, blir spännandd att smaka den sen 🙂

Lämna en kommentar