Honungsglaserade revben – AIP, paleo
Såhär påväg in i sommaren tillagar vi köttet kortare tid och glaseringen eller marieneringen får ta mycket mer plats. Honungsglaserade revben är ett perfekt protein som kan ätas med sötpotatis, som på bilderna, eller med en trevlig sommarsallad! Revbenen blir saftiga och sås som tex tzatziki skulle vara ett gott tillbehör, men är absolut inget måste då köttet blir så saftigt i sig. Dessa revben är kryddade så att de är AIP och paleo, och innehåller självklart inte gluten eller mjölk.
Matlåda & mat i kylen
De honungsglaserade revbenen gör sig också väldigt gott i en matlåda, uppvärmda, eller kalla till en picknick, eller till och med som ett kvällssnacks.
Vi använder oss i stort sett bara av glaslådor numera, både för kylskåpet och lunchlådor. Vi använder plastlock för matlådorna, men mest använder vi lock av bambu och glas. Det ser trevligare ut i kylen, och blir lättare att hålla koll på vad som finns i byttorna eftersom vi ser vad som finns i dem. Det blir också trevligare med mat micrad i glaslåda än i plastlåda. Och glaslådorna blir inte heller sunkiga av disk och tomatsås osv.
Jag sparar gärna protein för att använda senare. Min AIP-frukost består ofta av en pytt på kött från middagen med grönsaker, om jag inte gör min cassavamjölsgröt! Att spara middagens kött är ett enkelt sätt att göra frukosten mindre tidskrävande.
Att mota suget i grind
En viktig del för mig med AIP och förläningen paleo är att hitta de knep som funkar för att hålla hungern, och suget, borta. Jag har insett att för mig är fett den bästa motkraften mot sötsug. Fett i form av kött, men också i form av smoothies med kokosmjölk och/eller kokosolja i. Köttet är bra som snacks då det utöver fettet innehåller proteiner som ger god energi. Dessa honungsglaserade revben är utmärkta att ha i kylen för att äta av då och då.
Honungsglaserade revben med sötpotatis på varm plåt
Ingredienser
Glasering
- 6 g färsk ingefära finriven
- 2 msk coconut aminos går att byta mot soja
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk olivolja
- 2 msk honung
- 2 nypor flingsalt halvera vid soja
- 1/2 msk lökpulver
- 1/2 msk vitlökspulver
- 1/2 tsk örtsalt jag använder spicemaster
Kött
- 1,2 kg knäckta tjocka revben
Sötpotatis
- 600 g sötpotatis
- 3 msk olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
- Blanda alla ingredienser till glaseringen. Pensla köttet på båda sidorna med hälften av marinaden, spara resten till sen. Lägg med bensidan upp i en ugnsfast form.
- Sätt in i ugnen på galler något ovanför mitten och tillaga i 30 minuter. Ta ut köttet och pensla med resten av glaseringen på ovansidan.
- Sätt in köttet i ugnen igen. Sätt även in en plåt under köttet, den ska användas till potatisen. Tillaga i 25 minuter.
- Skrubba sötpotatisen och dela den på hälften. Skär sötpotatisen i skivor som är ca 0,5 centimeter tjocka. Skär sedan bitarna så att de blir ca 2 x 2 centimeter stora. Lägg sötpotatisen i en skål och häll över olivoljan, blanda.
- När klockan ringer, efter 25 minuter, ta ut den varma plåten och sprid ut potatisen på den. De ska ligga glest. Sätt in potatisen i ugnen under köttet. Sätt klockan på 35 minuter.
- När köttet varit inne i 90 minuter ta ut det, låt sötpotatisen stå kvar, sätt ugnen på grill och tillaga i ytterligare 5 minuter.
- Medan sötpotatisen får lite färg, skär upp revbenen. Servera när sötpotatisen är klar!