Smärtpåverkan 

Smärtpåverkan 

Jag har just tagit apstarka smärtstillande. Efter två dygn av konstant ont, och innan det ett år med problem med vänster lår, så gjorde det imorse alldeles för ont.

Jag har väldigt lätt att få muskelinflammationer, ledinflammationer och andra inflammationer. Kroppen attackerar sig själv mer än i tarmen helt enkelt. Oftast är det i axlarna, pga burit för tungt. Det kan också vara i ryggen om jag suttit mycket. Nu är det i benet.

Det är så ömt och gör så ont i ett såpass stort område, och är av oklart ursprung vilket gör att läkaren på vårdcentralen remitterar mig till akuten.

Rött markerar smärtan

Jag köper en bok och fixar lite att äta, och tar bussen upp till sjukhuset. Jag tycker egentligen att akuten är lite överdrivet, men fine. Det går rätt fort på akuten. På tre timmar och fyrtio minuter är jag klar (!), benet är undersökt med ultraljud, och det konstateras att det är inflammation i hela lårmuskeln och muskelfästena högst upp i låret.

Det är ju inte farligt, men det gör förbannat ont. Och den behandling som skulle göra att det läker ut snabbt, antiinflammatoriska tabletter som Naproxen, de ska man inte ta om man har IBD eftersom de kan trigga igång skov. Så, smärtlindring och sjukgymnastik. Det är ordinationen.

Direkt ringer jag min vårdcentral igen för att få en tid för sjukgymnastik. Jag får första tiden, om 12 dagar. Jag ringer också en vän som hämtar mig på sjukhuset, vi åker till Apoteket, och en tablett senare ä är jag smärtfri!

Smärta gör mig tokig. Jag blir sur, trött och får hjärndimma. Jag är van vid att ha ont. Jag har nästan alltid ont, men det är något med muskelinflammationer som gör att de blir outhärdliga. Det bränner. Det är ett tryck. Och det är intensivt.

Min smärttröskel är rätt hög, men ofta har jag ju smärta av olika slag. Smärta som inte behöver behandlas. Och som fyller min smärtkvot. Men det är skillnad på smärta och smärta. Ny smärta är värre. Muskelinflammationer är svåra att hantera.

Nu blir det rehab. Ofta tar det 4-6 veckor innan det läker ut. Så juli och augusti blir rehabmånader.Lämna en kommentar