Mat och symptom 

Mat och symptom 

En viktig del i min kostomläggning är att hitta relationen mellan mat och symptom. Vad får jag ont i magen av? Vad ger utslag och eksem? Finns det någon koppling mellan maten och nattfebern?

Min dagbok i mobilen

 

För att kunna hitta dessa relationer och kopplingar behöver jag föra dagbok. Dagbok på vad jag stoppar i mig men också kring hur jag mår. I den bok som jag använder som guide i min kostomläggning, The autoimmune wellness handbook, listas saker som är bra att ha koll på när det kommer till symptomen. Där listas energi, smärta, toalettbesök, träning, humör, märkbara symtom, kroppsmått, matsmältning, mediciner, tillskott och stresshantering. Det är också viktigt att skriva ner vad man äter. På en översiktlig nivå där ingredienserna framgår.

Jag har valt att notera som bilden ovan visar. Jag skriver ner maten, och ingredienserna inklusive vilket fett som använts. Det behöver inte vara mer ingående än så för att fångrundläggande koll. Jag trackar dock mat noggrannare också ibland. Från och till glider jag in i att jag förlorar koll på hur mycket jag behöver äta, och under några veckor innan jag började med AIP har jag skrivit in allt jag ätit i appen Lifesum, där kalorier och näringsfördelning framgår. Jag äter ibland skevt och ibland för lite, så jag måste kolla mig själv ibland. Och nu har jag bättre koll igen på hur mycket jag måste äta. Jag kommer fortsätta räkna kalorier och försöka ha koll på fördelningen framöver också, men då mer sporadiskt med loggning ett par gånger i månaden.

Symptomloggningen sker på en skala 1-10, utom humör som jag kopplar 1-5 genom smileys ☹️????, och toabesök som är faktiska besök. Det är bra att ha numerära värden för symptomen för att kunna använda dem för att jämföra, och om man vill göra statistik. Om ett symptom inte infinner sig lämnas raden tom. Om symptom finns noterar jag också hur det känns och tid, (exempelvis, hjärndimma 4, eftermiddag, avtog 21.00). Toabesökens antal kan kompletteras med b (blod), s (slem), och (d) diarré om något av de uppstår. Toabesöksfrågan och detaljerna har jag valt eftersom sjukvården frågar efter just den informationen när jag får min behandling varannan månad.

En sak jag valt är att mäta vikt då och då, detta eftersom vikt är en viktig indikator för hur jag mår i min sjukdom och hur jag tar upp näring. Jag har också valt att inte skriva ut varje dags mediciner. Istället skriver jag ner det jag tar utöver standarddagsdoserna, när jag gör förändringar och när jag får Entyvio.

Min bok, och anteckningar

Jag har köpt en fin bok som jag fyller i allt i. Men för att göra det enklare fyller jag i den på kvällen och under dagen skriver jag i anteckningar i mobilen. På det sättet minskas risken att jag glömmer något, och jag får översynen i boken. Det känns som att det funkar bra! Och boken är fin!

Redan nu har jag också kommit på att jag ska lägga till några saker på symptomlistan, feber och kroppsmått utöver vikt. Jag kanske också ska lägga till när jag gick upp på morgonen, eftersom mängden sömn och om jag fått sova klart påverkar mig väldigt mycket. Min dagbok är ett work in progress och kommer nog utvecklas efter hand.2 thoughts on “Mat och symptom ”

Lämna en kommentar