Strategier för värmen

Strategier för värmen

I grunden så är är jag en person som älskar sommar. Trivs med värmen. Älskar att bada. Vill gärna vara i solen. Men sen jag opererades första gången för fyra år sedan, då jag tog bort tjocktarmen och fick en temporär stomi, så har allt ändrats.
Numera så har jag lätt för att bli uttorkad. Förra sommaren fick jag värmeslag flera gånger. Jag blir väldigt matt av värmen. Jag äter också Imurel/Azathioprin som har malignt melanom som möjlig biverkning och ska därför inte vistas i solen utan hög solskyddsfaktor eller kläder. Så jag och sommar, framför allt när det är riktigt varmt, kommer inte helt överens. För att klara varma dagar så har jag en del strategier.

  1. Jag måste dricka mycket vatten. I normala fall dricker jag upp emot fyra-fem liter vatten om dagen. Jag har helt enkelt ett stort vätskebehov då jag inte tar upp vätska som man ska. Varma dagar måste jag alltså upp i minst dessa möngder och helst mer. Detta är ofta svårt, eftersom jag tappar aptiten när det är varmt. Och det är mycket att dricka 25 glas vatten om dagen. Jag kämpar med detta. Har ett stort glas på sängbordet. En kanna på soffbordet hela dagen. Vattenflaska med mig i bilen. Fryst vatten i stora flaskor med till stranden.
  2. Vätskeersättning är ett måste. Jag börjar varje dag på sommaren med en resorb till frukosten. När det är såhär varmt tar jag två. Ibland tar jag ytterligare en på eftermiddagen. Jag får konstiga saltbalanser när det är varmt och har svårt att hålla uppe dem genom att äta bra. Så resorb är en livlina. En dyr livlina, men ett måste.
  3. Hatten på. Jag behöver hålla huvudet kallt. I förra veckan köpte jag en storbrättad hatt. Jag försöker ha den på mig när jag är ute dagtid. Den skuggar ansiktet i alla lägen och jag skonar huvudet, och delar av axlar/rygg/bröst från direkt sol. Hatten gör riktigt stor skillnad.
  4. Vara inomhus även då jag inte vill. Eftersom jag älskar sommaren så är det svårt för mig att vara inne när det är fint väder. Men jag jobbar på att hålla mig inomhus då solen står som högst. Om jag går ut så letar jag skugga. Eller också är det bad på agendan.
  5. Kyla är a & o. För att få ner temperaturen så finns det flera sätt. Jag älskar smoothies. Jag gör dem på frukt jag frusit i bitar och/eller har isbitar i dem. Jag duschar kalt då det behövs. Och jag letar alltid efter bad!

Det finns säker fler saker jag kommer på att jag gör. Men detta är vad jag jobbar med kontinuerligt än så länge. Får se om jag hittar mer så att sommarvärmen blir min vän igen. För jag skulle vilja resa till varmare breddgrader. Jag vill kunna veta att jag klarar av det. Just nu är det tveksamt.Lämna en kommentar