Varm sallad med rödbetor – AIP, paleo
Varm sallad med rödbetor är ett recept fullt med grönsaker. En sallad som klarar av att vara både ett kallt och varmt tillbehör och som är jättegod direkt, men också när den svalnat eller stått i kylen.
Ingredienser
En varm sallad med rödbetor blir lite söt och jordig i smaken, då rödbetorna är väldigt framträdande i smakbilden. Men tillsammans med lite fänkål så får salladen en riktigt bra balans.
Ugnsrostad krisp
Den varma salladen tycker jag behöver krisp, och ett ypperligt sätt att få krisp är att rosta rotfrukter på sätt hög temperatur och låta dem bli något svedda i kanten. Denna metod använder jag även i varm sallad med sötpotatis som är väl värd ett försök den med! I detta recept rostas morot, sötpotatis och fänkål som är drizzlade med olja och lite havssalt.
Rödbeta
Rödbetor är en grönsak som ger färg och en jordig, annorlunda smak. Men den har också en massa andra egenskaper, som att sänka blodtrycket och att den innehåller kostfibrer.
I detta recept kokar man själv sin egen rödbeta. Det är mycket enklare än vad jag trodde, även om det är lite kladdig. Just när det gäller hanterandet av rödbetor är jag en förespråkare av att använda plasthandskar, framför allt för att rödbetans juice sätter sig ordentligt i händerna efteråt.
Rödbeta är trevligt för att det smakar gott, men också pga färgen! Många av grönsakerna som är compliant är gröna, eller på sin höjd orangea, vilket gör att grönsakerna ofta blir väldigt enfärgade. Så det är väldigt roligt med grönsaker som har annan färg!
Oljestekta champinjoner
Det här receptet innehåller också favorit, oljestekta champinjoner. Att steka champinjoner i smör var en favorit tidigare, och det går precis lika bra att steka i olja för samma effekt!
Att hitta små saker som funkar lika bra med ersättning, utan att man egentligen behöver kompromissa med konsistens, smak eller tillfredsställelse. Jag har ofta champinjoner i olika saker, både för proteiner och smakens skull.
Blanda massor av godsaker!
Denna varma sallad är full av grönsaker! Massor av gott!
Den är jättegod när den är nygjord, men lika god sval en stund senare, eller efter en stund i kylskåpet!
Vi äter den gärna med rökt fisk, men den gör sig bra till det mesta!
Varm sallad med rödbetor - AIP, paleo
Ingredienser
- 2 st rödbetor
- 1 liten bit fänkål
- 1 st morot
- 1/2 st liten sötpotatis
- 7 st champn
- 1 näve blandad sallad
- 2+2 msk olivolja
- salt
Instruktioner
- Skrubba rödbetorna. Koka upp vatten. Lägg rödbetorna i vattnet. Koka 20-30 minuter, rödbetorna ska vara nästan mjuka.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Skär morot sötpotatis, morot och fänkål i små bitar, ca 0,5 x 0,5 cm stora. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över över olivolja och salta. Tillaga i ugn i 15 minuter.
- Skiva champinjonerna och stek sedan på hög värme med olivolja och lite salt.
- Skölj de kokta rödbetorna under iskallt vatten i ett durkslag. Tryck av skalet och skär i små bitar (jag använder gärna plasthandskar pga färgen).
- Det gör inget om det blir lite väntan efter de olika komponenterna är klara.
- Blanda alla tillagade grönsaker med sallad i en stor skål.
- Servera!