Blomkålspilaff färggrant till fisken

Blomkålspilaff färggrant till fisken

Blomkål. Känn på ordet, fundera på smakerna. Blomkål är inte det som jag tycker är mest upphetsande på tallriken. Samtidigt är det en ypperlig grönsak att göra tillbehör av. Mättande, ofta rätt prisvärd och lätt att få tag på närproducerat. Därför är det extra roligt med goda tillbehör gjorda på blomkål. Som ett utmärkt tillbehör: blomkålspilaff färggrant till fisken (eller kycklingen, eller köttet).

Roliga tillbehör

De senaste åren har vi provat en mängd olika recept hemma hos oss. Därför har vi upptäckt många nya grönsaker, tex majrova, pumpa, sötpotatis och matbanan. Vilket har gjort att jag har vänt på hur jag tänker kring mat. Från att tänka pasta/potatis och något till, till att utgå från proteinet och sedan hitta lämpligt tillbehör och numera hela måltidens sammansättning.

Idag har vi testat ett nytt recept, blomkålspilaff med ugnsbakad lax, vilket kan vara det godaste jag ätit hela 2017! Blomkålspilaff är färggrant och passar utmärkt till fisken, men också andra proteiner. Jag tipsar särskilt om att äta en god bit lax till, som hel laxsida i ugn!

Krydda massor!

Receptet innehåller många ingredienser, och det är bra att krydda rejält då smakerna blir helt annorlunda utan peppar. Receptet är helt AIP – autoimmun paleo. Det märks framförallt i att det inte finns peppar i receptet och att kokosolja är det fett som används. Självklart går det att använda annat fett och krydda annorlunda om man så vill, men det här är ett bra grundrecept. Kryddorna gör att blomkålen får massor av smak, och blir färggrann!

En lärdom jag gjort är att det nästan inte går att krydda för mycket när peppar utesluts. Men också att man vänjer sig vid andra smaker efter ett tag. Krydda hellre för mycket med örtkryddor än för lite! Och hitta dina favoriter! En av de bästa delarna med att ändra kosten är att jag har varit tvungen att vara uppfinningsrik och kreativ. Det gör att maten har blivit roligare, både att laga och att äta!

Blomkålspilaff med torkade aprikoser

Blomkål. Känn på ordet, fundera på smakerna. Blomkål är inte det som jag tycker är mest upphetsande på tallriken. Samtidigt är det en ypperlig grönsak att göra tillbehör av. Mättande, ofta rätt prisvärd och lätt att få tag på närproducerat. Därför är det extra roligt med goda tillbehör gjorda på blomkål. Som ett utmärkt tillbehör: blomkålspilaff färggrant till fisken (eller kycklingen, eller köttet).
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner
Kalorier 134 kcal

Ingredienser
  

  • 1 kg blomkål (hälften om den redan är riven/hackad)
  • 1/2 st rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 st morötter stor
  • 3/4 dl torkade aprikoser läs noga på förpackningen för AIP
  • salt
  • gurkmeja
  • lökpulver
  • 1,25 dl persilja hackad
  • 1 st citron zest
  • 3/4 dl kycklingbuljong gärna benbuljong
  • 1 msk kokosolja

Instruktioner
 

  • Hacka blomkål i en matberedare, det går också bra att riva, men det blir mycket svinn då.
  • Smält kokosoljan på medelvärme i en stor kastrull.
  • Grovhacka löken, och finhacka vitlöken. Lägg båda i kastrullen. Rör om.
  • Grovhacka moroten, och lägg i kastrullen.
  • När löken är genomskinlig, ha i blomkålen i kastrullen, rör om.
  • Häll i buljongen och sänk temperaturen.
  • Hacka persiljan och finfördela aprikoserna.
  • Ha i persiljan och aprikoserna i pilaffen, tillsammans med citronzesten. Rör då och då och låt blomkålsriset få färg.
  • Salta ordentligt. Ha även i gurkmeja och lökpulver efter behag.


Lämna en kommentar