En liten kvällsuppdatering

En liten kvällsuppdatering

Igår när jag var frustrerad skrev jag en insändare till Sydsvenskan som kommit in på åsiktssidorna idag. Inlägget baseras på mitt inlägg tidigare idag, om att det bara finns förlorare i den skånska sjukvården.

Efter att ha gjort en skopi där det inte fanns allt för mycket akut inflammation och en diskussion med en läkare av den yngre sorten så har vi kommit överens om att jag slipper tillbringa hela midsommarafton på sjukhus. Någon gång på förmiddagen ska jag få åka hem till Lund igen. Med brutala nivåer kortison i kroppen, i både intravenös- och tablettform. Och med sömntabletter för att möjliggöra sömn i det maniska, hypertillstånd som medicinerna sätter mig i och kommer behålla mig i under ungefär två månader framåt.

Det jag har lärt mig är att det behövs väldigt lite för att jag ska komma ur balans. Och det behövs inte mycket inflammation för att min kropp ska reagera som om något håller på att gå sönder inuti. Denna gång tror jag att det var en olycklig kombination av saker som triggade igång immunförsvaret. En längre period av stress som tog slut i och med min masterexamen och EP-valrörelsens krecendo. En helg med mat utan tillräcklig näring och därmed en kropp som jobbar på högvarv. Den helgen blev det också väldigt varmt ute, även om det var svalt i lokalen vi tillbringade mest tid. En värme som fortsatte i början av förra veckan och ledde till att jag blev väldigt uttorkad och fick värmeslag.

Det är en olycklig kombination av faktorer. Och var sak för sig kan ses som obetydligt. Men med en kropp som framförallt är extremt noga med näringsvärden (jag använder så kallade bantningsappar för att räkna ut om jag får i mig tillräckligt med näring) och som inte tar upp vätska på ett effektiv sätt och därmed också får dåliga saltbalanser och svårt att hålla en vettig kroppstemperatur. Så blir ett lite för högt stresspåslag inte optimalt. Lägg sedan till mens-hormoner som också får mitt system att bli tokigt.

Denna gång resulterade denna extremdåliga kombination i sjukhus två nätter. Men jag har lärt mig en del. Vikten av att dricka resorb och mycket vätska som inte är vatten. Vara hårdare med min specialkost när jag inte har makten över maten. Ta några extra förmiddagar eller heldagar ledigt under stressiga perioder för att det sättet kunna hålla ut i det långa loppet.Lämna en kommentar