Flap steak med vitlök och timjan
Att ha en bredd i smakbilden är något jag strävar efter. Men det gäller också att hitta favoriter! En variant på kött som blivit en favorit är flap steak med vitlök och timjan.
Genom att steka upp köttet och ge det en yta men sedan göra tillagningen i ugn på låg temperatur så blir köttet mört och smakrikt. Vi skär det i tunna skivor och äter varmt eller som rester.
Kombinationen timjan och vitlök är fantastisk! Smakerna i timjan och vitlök gifter sig på ett sätt som höjer flap steak till en helt annan nivå! Köttet är tunt vilket gör att det går snabbt att göra och denna rätt har blivit en vardagsfavorit!
Svamp i autoimmuna protokollet?
Jag följer The Paleo Moms tolkning av det autoimmuna protokollet, och för ett drygt år sedan lyfte hon upp svamp till en egen livsmedelsgrupp. Svamp är nämligen väldigt näringstätt, vilket är ett övergripande mål inom all mat inom autoimmuna protokollet. Därför har vi uppdaterat receptet med just svamp!
Jag gillar också att svamp är ett sätt att få in proteiner i maten som inte är animaliska. En strategi jag har är att fylla tallriken med grönsaker och vegetabiliska proteiner som min mage klarar av, och svamp är en av dem. Jag äter ofta svamp i min frukosthash och får på det sättet in svamp i mina måltider nästan dagligen!
Att äta till…
Vi äter gärna detta kött varma dagar, då gärna med en grönkålssallad som med hjälp av granatäppelkärnor får en härlig krisp och fräschör. Ett annat alternativ är att servera köttet med palsternackspommes. Som går att tillaga på låg temperatur med köttet och sedan 10 minuter på högre temperatur för att få yta.
Att göra blandade grönsaker i ugn är också ett bra tillbehör! Vi brukar skära palsternacka, morot, rotselleri, sötpotatis, lök, stjälkselleri, fänkål osv, gärna det som är i säsong, ringla över olja, strö över lite salt, och tillaga i ugn på 200 grader varmluft i 20-30 minuter.
Flap steak med vitlök och timjan
Ingredienser
- 800 g flap steak
- 4 st vitlöksklyftor med skal
- 1 kruka timjan går att ersätta med 3 msk torkad timjan, eller rosmarin
- 3 msk kokosolja
- 1 msk olivolja
- 1,5 tsk salt
- 7 st champinjoer eller annan svamp du gillar i samma mängd
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader i vanlig ugn eller 125 grader i varmluftsugn.
- Krossa vitlöksklyftorna. Skär champinjonerna i klyftor, ca 1,5 cm stora som störst. Torka av köttet med lite hushållspapper och gnid in med olivolja krydda med salt.
- Stek (eller grilla) köttet på hög värme tillsammans med vitlöken, ca 2 minuter på varje sida. Ha i kokosolja och timjan, när kokosoljan smält, ös oljan över köttet.
- Lyft ur köttet och stek svampen i fettet tills den blir genomvåt.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och häll över stekskyn, inklusive vitlök, timjan och svamp.
- Tillaga mitt i ugnen med en stektermometer i till det uppnår en innertemperatur på 52 grader, räkna 20-40 minuter beroende på tjocklek.
- Låt köttet vila i den varma formen, eller invirat i bakplåtspapper i ca 10 minuter. Skär i tunna skivor och servera.