Hel kyckling i gryta i ugn (AIP, paleo)

Hel kyckling i gryta i ugn (AIP, paleo)

För att kunna göra bra val måste jag se till att ha lätta saker att äta tillgängligt. At all times! Kyckling är en sak jag gillar att göra mycket av och plocka av under veckan. Jag gör oftast kycklingen i ugn, i gryta pga då blir inte ugnen så skitig. Vi har en Le creuset-gryta som jag använder, och jag använder en köttermometer istället för att gå på tid, för att köttet riskerar att bli torrt om den är inne för länge. Receptet går att dubbla, så länge kycklingarna får plats i grytan!

Hel kyckling i gryta i ugn

Måltid Frukost, Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

 • 1 hel kyckling
 • 1 dl vatten
 • 1 hel lök jag använder oftast rödlök, men vilken som fungerar
 • 3 msk oregano torkad
 • 3 msk basilika torkad
 • 3 msk gurkmeja
 • 2 tsk havssalt
 • 3 tsk granulerad vitlök

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 125 grader. Har du kort om tid kan du sätta den på upp till 200 grader. Ju lägre temperatur desto mörare blir köttet.
 • Lägg kycklingen i en gryta. Jag använder en från Le creuset.
 • Skala löken och skär i Krydda mycket, du kan använda vilka kryddor som helst, här rekommenderar jag min standardkryddning. Det går även att ha en citrusfrukt i innanmätet, eller att ha hel vitlök i grytan. Ta det du har.
 • Häll vattnet i botten på grytan.
 • Sätt en termometer intill benet i en av kycklingens största delar. Sätt termometern på 72 grader. Sätt på locket och in i ugnen.
 • När termometern piper, ta ut kycklingen ur ugnen och mät på fler ställen för att se till att köttet är över 72 grader.
 • Ta ur kycklingen ur grytan och lägg på ett fat med lite kant. Låt svalna i minst 30 minuter. Rensa förhand.

Anteckning

Jag använder denna kyckling i sallader, till hash, som mellanmål och snacks.Lämna en kommentar