Hormoner och magen

Hormoner och magen

Jag har egentligen aldrig frågat någon läkare om det här, men hon gynekologen frågar de alltid om menscykel och tycker att de är helt normalt att jag aldrig har haft jämna cykler eftersom Crohns och ulcerös colit kan påverka allt möjligt i kroppen. Men det går också åt andra hållet. Magen blir helt enkelt knäpp när jag har mens och ägglossning. Överlag blir jag rätt påverkad av hormonpåslag. Jag blir ledsen och tycker att livet är rätt kasst i allmänhet. Jag blir sugen och får riktiga ’cravings’. Jag har svårt att sova samtidigt som jag är trött hela tiden, även om jag lyckas sova. Magen låter som ett tröskverk oavsett vad jag äter. Det jag är känslig för i kosten till vardags blir jag ännu mer dålig av, framför allt socker. Det enda jag vill äta är chips och pommes frites, fast jag inte mår bra av att äta kolhydrater på det sättet. Jag har genom åren tätt ofta fått skov just när jag har mens, på något sätt gör hormonerna att allt blir lite värre, rent allmänt.

Som sagt är det här inget jag pratat med läkare om, annat än när de har frågat. Samtidigt är det ett faktum att det finns något i hormonerna som påverkar magen. Jag funderar lite på om jag borde ta upp det här nästa gång jag måste träffa en gastroläkare, vilket om allt fungerar inte ska vara förrän om två år men det kommer antagligen bli mycket tidigare än så.  Jag måste också göra något åt den absurda mensvärk jag får då och då, men det är ju något helt annat.

När det gäller hormoner och magen så verkar det som med mycket annat som har med mag- tarmkanalen att göra, att en inte vet varför. Jag tänker att entt svar på frågan finns närmare för att det är ett kvinnoproblem. Jag blir frustrerad av det här med att hormonerna påverkar magen, framför allt eftersom min menscykel är så ojämn och jag därför inte kan planera mitt liv riktigt.4 thoughts on “Hormoner och magen”

  • Jag har crohns och upplevde att min mage blev så mycket sämre kring mensen så jag har nu haft p-stav i 5 år nu, på grund av magen. Det var min läkare som tyckte att jag skulle prova något så att jag slapp försämringarna i min mage. Slipper mensen och allt magtjafs runtomkring vilket är skönt. Inte för att min mage är så snäll mot mig ändå, men den påverkas iaf inte av menscykeln…

    • Att det inte är ovanligt att hormoner och att livmodern ändrar form påverkar tarmarna. För mig har både p-piller och graviditet gjort min mage mer stabil!

Lämna en kommentar